Nieuws

Geen recht op aftrek wegens plaatsing zonnepanelen op het dak van nieuwbouwwoning

Belanghebbende heeft zonnepanelen laten plaatsen op het dak van zijn nieuwe woning. Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de voorbelasting op de bouw van de woning niet aftrekbaar is omdat de bouw van de woning niet strikt noodzakelijk is voor de exploitatie van zonnepanelen.

Dat belanghebbende voor de zonnepanelen aanpassingen heeft laten verrichten qua type en stand, doet hier niet aan af omdat belanghebbende hiervoor geen extra kosten heeft gemaakt.

Zakelijke functie dak wegen zonnepanelen

In 2017 had hetzelfde Hof echter nog geoordeeld dat het dak een zakelijke functie had verkregen wegens de plaatsing van zonnepanelen. De Hoge Raad had de uitspraak van het Hof ook in stand gelaten in 2019. Het Hof stelt nu dus dat de voorbelasting op de bouw van de woning niet aftrekbaar is. Deze zienswijze is ook terug te zien in een viertal andere uitspraken van andere Hoven. De Hoge Raad moet hierover nog het laatste woord hebben.

In de praktijk zien we echter al wel dat de Belastingdienst aftrek van btw voor het zakelijk deel van de nieuwbouwwoning niet toelaat. Deze zienswijze van de Belastingdienst wordt in deze recente uitspraak bevestigd.

Heeft u vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met één van onze btw-specialisten. We gaan graag met u in gesprek!