Nieuws

Geen btw verschuldigd over schadevergoeding waarvoor een factuur is opgesteld

Partij A ontvangt een schadevergoeding van partij B. Voor de schadevergoeding verricht partij A geen prestatie, deze schadevergoeding is dus niet onderworpen aan btw. Partij B heeft namens partij A wel een factuur opgesteld en btw op de factuur vermeld. De inspecteur is van mening dat op grond van de wet wel btw afgedragen moet worden omdat btw op de factuur is vermeld. Volgens dit artikel is de opsteller van de factuur degene die de btw verschuldigd is.

In deze zaak is de opsteller partij B, de inspecteur is echter van mening dat partij A als opsteller gezien moet worden omdat volgens hem partij A heeft ingestemd met de factuur. De rechtbank verwerpt echter het standpunt van de inspecteur, de inspecteur heeft niet aannemelijk gemaakt dat partij A de opdracht heeft gegeven dat voor de schadevergoeding een factuur moest worden uitgereikt. De rechtbank vernietigt de naheffingsaanslag die de inspecteur heeft opgelegd.

Schadevergoedingen in de btw blijven lastig. Of een schadevergoeding belast is met btw hangt af van de feiten en omstandigheden. Ontvangt of betaalt u een schadevergoeding, ga dan eerst goed na of btw verschuldigd is en of er een factuur opgesteld moet worden.

Heeft u vragen of wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief! 

Jos Philips

mr. Jos Philips

076 - 30 34 627

06 - 57 71 53 82