Nieuws

Geen btw-teruggaaf door verrekening niet betaalde huur met achtergebleven inventaris

Een ondernemer verhuurt zijn pand met btw aan een restaurant. Het restaurant heeft een aantal betaaltermijnen niet voldaan waardoor de eigenaar een vordering had op het restaurant. 

De huurovereenkomst is vervolgens bij rechterlijk vonnis ontbonden, waarbij is bedongen dat de inventaris achterblijft in het restaurant en wordt verkocht aan de ondernemer.

Geen btw-teruggaaf

De ondernemer verzoekt in de btw-aangifte de reeds betaalde btw over de niet ontvangen huursommen terug wegens oninbare vorderingen. De Rechtbank oordeelt echter dat ondernemer geen recht heeft op een teruggaaf. De ondernemer heeft namelijk niet aannemelijk gemaakt dat inventaris niet minimaal de waarde bedraagt van de vordering. Hierdoor wordt geacht dat het restaurant met het overdragen van de inventaris aan haar verplichtingen heeft voldaan.

In de praktijk moet dus aannemelijk gemaakt worden dat de ontvangen vergoeding niet de vordering dekt, waardoor recht op (gedeeltelijk) btw-teruggaaf bestaat.

Heeft u vragen of wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief!