Blog

Financieel dashboard: de mogelijkheden zijn legio!

Een financieel dashboard geeft u als ondernemer real time informatie over de prestaties van uw onderneming. Dit actuele inzicht zorgt ervoor dat u, op basis van betrouwbare data, tijdig kunt (bij)sturen en anticiperen op de tussentijdse cijfers. Zo’n financieel dashboard kan volledig worden ingericht naar uw wensen en voorkeuren. Wat wilt u in het dashboard zien? Uw belangrijkste KPI’s? Een vergelijk met uw prognoses en budgetten of uw actuele cijfers vergelijken met andere bedrijven in uw branche? Het kan allemaal! Ik vertel u graag meer over de mogelijkheden. 

Beter sturen met een financieel dashboard

De term dashboard nodigt direct uit om een vergelijk te maken met het dashboard dat we allemaal kennen, het dashboard in onze auto. En terecht, want het vergelijk gaat op! Ook in uw auto controleert u regelmatig het dashboard om te zien of alles goed gaat. Dit zijn geen lange tekstberichten of ingewikkelde cijferkolommen, maar duidelijke meters en wijzers waarvan u in één klap veel kunt aflezen. Het is precies zo’n dashboard waarover we praten als we het hebben over een financieel dashboard. Als ondernemer heeft u actuele en betrouwbare managementinformatie nodig. Door de koppeling met uw financiële administratie, ziet u in één oogopslag real time of uw bedrijf op koers ligt of dat bijsturing wenselijk is. Dat gaat dus verder dan financiële gegevens alleen. Het financieel dashboard biedt relevante managementinformatie op een overzichtelijke manier aan. Ideaal om uw bedrijfsdoelen te bereiken!

De mogelijkheden op een rij

Het financieel dashboard is één centraal punt waar u real time inzicht heeft in de trends en ontwikkelingen van uw onderneming. Het is een persoonlijk dashboard. Dat begint al bij de inrichting. Waar de ene ondernemer liever cijfers ziet, geeft de ander de voorkeur aan grafieken of kolommen. U bepaalt hoe het dashboard eruit ziet. Dat geldt ook voor de inhoud. Ik zet enkele mogelijkheden van een financieel dashboard voor u op een rij:

  1. Inzicht in uw belangrijkste KPI’s
    Als ondernemer bepaalt u vooraf zelf welke key prestatie indicatoren (KPI’s) voor u belangrijk zijn. Het financieel dashboard koppelt financiële en operationele databronnen en toont de status van deze KPI’s. Hierdoor ziet u in één oogopslag hoe uw bedrijf ervoor staat en bent u beter in staat om uw doelen te bereiken.
  2. Vergelijk met budgetten of prognoses
    Natuurlijk, om dit vergelijk te kunnen maken, zullen de budgetten of prognoses ingevoerd moeten worden. Heeft u dat gedaan, dan kunt u steeds volgen hoe ver u staat. De werkelijke cijfers worden helder afgezet tegen de begrote cijfers of prognoses. Ideaal is ook dat het dashboard automatisch de liquiditeitspositie doorberekent. Zo heeft u direct inzicht in de verwachte inkomsten en uitgaven. Aangezien de afwijkingen van de begroting snel in beeld zijn, kunt u vaak nog tijdig bijsturen of juist inspringen.
  3. Koppeling met andere gegevensbronnen
    Voor het financieel dashboard kunnen we uw financiële administratie koppelen aan andere digitale gegevensbronnen, zoals uw loonadministratie, branchecijfers of zelfs het weer. We hebben diverse standaard dashboards beschikbaar maar hebben alle expertise in huis om maatwerk koppelingen te maken voor het dashboard van uw voorkeur.

Het financieel dashboard in de praktijk

Benieuwd hoe andere ondernemers profiteren van een financieel dashboard? In onderstaande video vertelt Chris van Antwerpen van Grafisch Bedrijf Goes (GBG) over zijn ervaringen.

Wilt u ook snel kunnen inspelen op ontwikkelingen en trends in uw onderneming? Met een financieel dashboard heeft u optimaal inzicht in de prestaties van uw onderneming. Dit zorgt voor grip op uw bedrijf zodat u met vertrouwen kunt ondernemen. Meer weten? Neem dan contact met ons op, wij adviseren u graag over de mogelijkheden!