Blog

Wetsvoorstel excessief lenen: zit uw pand nog op de goede plek?

‘Locatie is alles’ hoor je vaak in vastgoedland. Dat geldt niet alleen voor de letterlijke locatie van uw vastgoed. De vraag of uw vastgoed fiscaal nog op de goede plek zit is zeker zo belangrijk. Zeker nu de regering heeft aangekondigd het zogenaamde ‘excessief lenen’ tegen te gaan. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen betaalt u vanaf 2023 belasting als u meer dan 700.000 euro van de eigen bv leent.

Excessief lenen betekent dat de directeur-grootaandeelhouder (DGA) geld van zijn eigen bv leent. Door liquide middelen als lening aan de eigen vennootschap te onttrekken in plaats van als dividend uit te laten keren of loon te genieten, wordt belastingheffing op dat moment voorkomen. Deze liquide middelen worden vaak gebruikt om te investeren in vastgoed.

Lenen bij eigen bv is populair

Volgens het kabinet is er momenteel een fiscale prikkel om geen dividend of loon te laten uitkeren en in plaats daarvan het geld uit te lenen. De afgelopen jaren kwamen dit soort leningen daarom ook steeds vaker voor: van 19,7 miljard euro in 2007 tot 62,4 miljard euro in 2018. Het kabinet vindt het niet wenselijk dat door (excessief) te lenen bij de eigen bv, belastingheffing in box 2 wordt uitgesteld of zelfs afgesteld.

Excessief lenen: wat zijn uw opties?

Staatssecretaris Van Rij stuurde in maart een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer om excessief lenen van de eigen bv aan te pakken. Als u meer dan 700.000 euro van de eigen bv leent, betaalt u hier vanaf 2023 inkomstenbelasting in box 2 over. Heeft u 700.000 euro schulden (geen eigenwoningschulden) bij uw eigen bv? Start dan op tijd met het aflossen van uw schulden, zodat uw schulden bij het eerste toetsmoment eind 2023 zijn teruggebracht tot maximaal 700.000 euro.

Een aantal DGA’s zal deze schuld aan de bv graag willen verkleinen door het vastgoed over te dragen aan de bv. In de regel betekent dat een heffing van 8% overdrachtsbelasting. Wilt u dit ook? Regel dit dan nog dit jaar, want er ligt ook een voorstel om de overdrachtsbelasting in 2023 te verhogen naar 9%. Als u de aankoop van een onroerende zaak in 2022 doet waarvan de notariële levering in 2023 plaatsvindt, betaalt u dus 9% overdrachtsbelasting.

Neem contact met ons op

Het is bij excessief lenen belangrijk om onder de drempel van 700.000 euro uit te komen. Wilt u weten hoe u dit het beste aanpakt? Neem dan contact op met onze specialisten. Zij geven u graag advies.

mr. Sebastian van Wijk RB

010 - 31 38 562

06 - 20 79 51 42