Klantverhalen

Dubbelportret: Welkoop

Lees hier het dubbelportret tussen ondernemer Jan Slabbekoorn van Welkoop en Senior adviseur accountancy Frans Bentschap Knook.

De adviseur naast de ondernemer

“Als senior adviseur accountancy kom ik regelmatig bij onze klanten over de vloer. Vooral tijdens de eerste lockdown ontdekte ik weer hoe belangrijk ik dit facet van mijn werk vind. Als het alleen om cijfers zou gaan, zou ik mijn werk een stuk minder leuk vinden. Ook bij Welkoop Tholen waardeer ik het persoonlijke contact. Jan Slabbekoorn weet als ondernemer goed hoe de vork in de steel zit. We sparren regelmatig over de cijfers, de plannen en de toekomst.”

Frans Bentschap Knook werkt op de vestiging Tholen van Schipper Accountants. Sinds enkele jaren is hij de vaste adviseur voor Welkoop. “Ik ken Jan, maar ook zijn compagnon Patrick de Graaf, als een ondernemer die verstandig de kat uit de boom kijkt. Hij staat niet vooraan als we iets nieuws introduceren, maar is ook zéker niet de laatste. Wat ik erg waardeer, is dat hij écht vooruit kijkt. Ieder jaar in november maken we een heel gedetailleerde begroting voor het nieuwe jaar, waarin we onder andere omzet, privé-opnames en investeringen meenemen. Dat is een goede manier om grip te houden. Daarnaast spreken we zeker ieder kwartaal af om samen de ontwikkelingen te bespreken. Dat biedt ruimte om snel te schakelen.”

Financieel goed onderlegd

De dienstverlening van Schipper bestaat uit begeleiding bij de administratie, het opstellen van de jaarcijfers, doen van belastingaangifte, ondersteunen bij het opstellen van de begroting en de verloning van de medewerkers. Natuurlijk gebeurt daarnaast nog het een en ander. Zo is twee jaar geleden de bedrijfsstructuur aangepast en houdt Frans deze momenteel opnieuw tegen het licht. Jan zelf is financieel goed onderlegd. Frans: “Jan weet zelf de zaken heel goed door te rekenen. Het is fijn dat hij daarbij openstaat voor mijn kennis en ervaring. Hij neemt dingen aan. Bij het bespreken van de cijfers is het soms prettig dat Welkoop een franchiseorganisatie is. We kunnen daardoor de omzetten in Tholen goed vergelijken met de resultaten van andere franchisenemers binnen deze winkelketen.”

“Pas als je de mens achter de ondernemer kent, kun je optimaal adviseren.”

Mens achter de ondernemer

Naast de zakelijke gesprekken, gaat het natuurlijk ook regelmatig over privékwesties. “Als adviseur ben je ook een vertrouwenspersoon. Je weet veel en krijgt soms goede, maar ook slechte berichten. We weten veel van elkaar; gezondheid, kinderen, vakanties, het passeert allemaal de revue. De winkel van Jan is vlakbij ons kantoor. Als ik iets nodig heb, bel ik soms even om te vragen of Jan het verkoopt. Dat is het persoonlijke contact dat mijn werk voor mij zo waardevol maakt. En belangrijk. Want pas als je de mens achter de ondernemer kent, kun je optimaal adviseren.”

De ondernemer naast de adviseur

“Het persoonlijke contact met Frans Bentschap Knook is wat mij betreft goud waard. Die persoonlijke touch zou ik niet willen missen. Natuurlijk levert digitaal zakendoen heel wat tijdwinst op, maar ook elkaar kunnen ontmoeten, is belangrijk. We spreken regelmatig af. Dat kan ook makkelijk, want het kantoor van Schipper is twee stappen verderop. Die gesprekken gaan altijd ergens over.”

Jan Slabbekoorn is samen met zijn zwager Patrick de Graaf eigenaar van Welkoop Tholen, een samenwerking van inmiddels twaalf jaar. Met een team van circa tien medewerkers bieden zij, onder het motto ‘Verstand van tuin en dier’, een breed assortiment dat verder ook kleding omvat, zoals werkkleding, vrijetijdskleding en schoenen. “We zijn franchisenemers. Dat heeft ook op het gebied van de financiën heel wat voordelen. Zo ontvang ik vanuit het hoofdkantoor altijd een overzicht van de cijfers van het voorgaande jaar en een prognose per productgroep voor het komende jaar. Op basis van die cijfers ga ik zelf aan de slag met de budgetten.”

Meekijken en meedenken

Als Jan zijn cijfers eenmaal op een rijtje heeft, gaat hij daarna in gesprek met Frans. “Ik vind het belangrijk dat hij ernaar kijkt en meedenkt. Dat doet hij goed. Hij begrijpt waarmee wij bezig zijn en is met regelmaat proactief in zijn advies. We kijken hoe een bepaalde periode verlopen is, wat extra aandacht verdient en waarop we scherp moeten zijn. De cijfers komen echt in nauwe samenspraak tot stand.”

“Bij Schipper kun je erop vertrouwen dat zij over actuele kennis van wet- en regelgeving beschikken om je optimaal te adviseren.”

Alle disciplines in huis

Dat Jan zelf behoorlijk wat affiniteit met cijfers heeft, blijkt wel uit het feit dat hij de administratie vrijwel zelfstandig voert. Alleen bij vragen schakelt hij Frans in. Op basis van de output van zijn werk komen de jaarcijfers tot stand. Wat betreft de verloning, doet Welkoop Tholen een beroep op Sigma Personeelsdiensten. “Zij hebben een heel handige tool, waarbij ik maandelijks de mutaties doorgeef. De salarisadministratie doen zij. Ik vind het prettig dat Schipper al deze disciplines in eigen huis heeft. Ik blijf uiteindelijk ondernemer en heb niet gestudeerd voor accountant of fiscalist. Bij Schipper kun je erop vertrouwen dat zij over actuele kennis van wet- en regelgeving beschikken om je optimaal te adviseren. Uiteindelijk komt het erop neer dat Frans en zijn collega’s professioneel zijn en de juiste knowhow hebben. Het klinkt ouderwets, maar een goede boekhouder levert geld op. Dat, gecombineerd met de persoonlijke manier van zakendoen, maakt dat ik enorm tevreden ben.”