Klantverhalen

Dubbelportret: Van Rossum Makelaardij

Lees hier het dubbelportret tussen ondernemer Albert Van Rossum, van Van Rossum makelaardij en klantadviseur André Bruggeman.

De adviseur naast de ondernemer

“Ik kende Albert van Rossum al voordat hij als zelfstandig makelaar aan de slag ging. Toen hij het plan opvatte om een makelaarspraktijk in Middelharnis over te nemen, hebben we daarover uitgebreid gesproken. We sparren nog steeds regelmatig. Leuk is dat inmiddels zijn vrouw ook haar zaken via Schipper regelt. Ze vormen samen een echt ondernemerspaar. Zeker nu daar ook nog een bed & breakfast bij is gekomen.”

André Bruggeman is accountant en tevens relatiebeheerder. De eerste zakelijke contacten met Albert dateren van medio 2007. “Albert was net als makelaar gestart en kreeg de kans een makelaarspraktijk over te nemen. We hebben het overnametraject samen doorlopen: vanaf het allereerste klankborden tot en met het rondmaken van de deal. Alle disciplines van Schipper kwamen daarbij om de hoek kijken, zoals fiscaal advies, accountancy, waardering van het bedrijf en zelfs de onderhandeling zelf.”

Tegenwind

Vrij snel na de overname, brak de economische crisis uit. André praat vol bewondering over de manier waarop Albert daarmee omging. “Dat was een moeilijke periode. Hij had de wind vol tegen. Ik vond het bewonderingswaardig dat hij stug doorging. Goed daarbij was dat hij op cruciale momenten aanklopte om even samen te sparren. Dat deed hij bijvoorbeeld toen de mogelijkheid zich voordeed om een vestiging te openen in Ouddorp. We hebben dit uitgebreid besproken en uiteindelijk heeft Albert de knoop doorgehakt.”

”Dat was een moeilijke periode. Hij had de wind vol tegen. Ik vond het bewonderingswaardig dat hij stug doorging.”

Brede dienstverlening

De dienstverlening van Schipper is breed. Een mooi compliment is de keuze van Albert’s echtgenote Bernadette om haar zaken ook via Schipper te regelen. “Wij verwerken de administratie maandelijks. Albert zelf kan alle bonnen en facturen eenvoudig scannen en uploaden. Wij maken maandelijks een digitale rapportage met relevante managementinformatie zoals de resultaten per vestiging, de winstontwikkeling en de kosten. Vaak hebben we hierover even contact. Verder verzorgen we natuurlijk de jaarrekening en aangiftes inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Voor de verloning van de medewerkers doet Albert een beroep op de collega’s van Sigma Personeelsdiensten.” Ondanks al deze werkzaamheden is de advies- en klankbordrol misschien wel de belangrijkste rode draad in de samenwerking. “Laatst bijvoorbeeld, bij de aanschaf van een nieuw huis, hebben we samen met de fiscalisten gekeken naar de manier waarop we een kantoor- en praktijkruimte en de nieuwe b&b zo optimaal mogelijk konden organiseren.”

Boeiend vak

Door de samenwerking met Albert en zijn bevlogenheid als ondernemer realiseert André zich dat de makelaardij een boeiend vak is. “De markt is bijzonder grillig. Dat hebben we sinds 2008 wel ervaren. Het spreekt me aan, ook omdat ik het om me heen zie gebeuren; de verkoop van woningen en nieuwbouwprojecten. Waar mogelijk wijs ik mensen voor taxaties door naar Albert. We weten elkaar zeker te vinden.”

 

 

De ondernemer naast de adviseur

“Toen ik al bijna tien jaar in loondienst was bij een makelaarskantoor besloot ik de stap te zetten en als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. Het was altijd mijn wens geweest om voor mezelf te beginnen. In 2007 zette ik die stap. Een jaar later kon ik een makelaarskantoor overnemen. Achteraf een goede keuze. Vlak daarna begon de crisis. Ik had toen voldoende volume om die jaren door te komen. Daarbij hebben we bovendien nooit concessies gedaan aan de kwaliteit.”

”André heeft me goed en professioneel begeleid bij de overname van het makelaarskantoor. Ik was echt blanco op dat gebied.”

Albert van Rossum van Van Rossum Makelaardij in Middelharnis en Ouddorp heeft van meet af aan een beroep gedaan op de expertise van André Bruggeman van Schipper. “Mijn baas destijds werkte met hem samen. Zo kennen we elkaar. André heeft me goed en professioneel begeleid bij de overname van het makelaarskantoor in Middelharnis. Ik was echt blanco op dat gebied en merkte al snel dat ik voor de overname van deze BV meer kennis nodig had dan alleen mijn makelaarsachtergrond.”

Tweede vestiging

Inmiddels heeft Albert een makelaarskantoor opgebouwd dat bekend is op heel Goeree-Overflakkee. Daar heeft de beslissing om ook vanuit Ouddorp te werken, zeker aan bijgedragen. “Ons makelaarskantoor richt zich op de particuliere markt. We bemiddelen in aankoop, verkoop en taxaties. André en ik komen allebei van het eiland. We weten hoe honkvast inwoners van Ouddorp zijn. Om hen te bereiken, was een vestiging daar wenselijk. Natuurlijk heb ik dat goed doorgesproken met André.”

Dichtbij

Naast advies en sparringpartner, verzorgt Schipper ook de administratie voor Van Rossum Makelaardij. “Naast André heb ik bij Schipper een vaste contactpersoon die de boekhouding verzorgt. Ik doe zelf alle betalingen en scan de in- en uitgaande facturen. Schipper verwerkt dit maandelijks. Een paar dagen erna zie ik op het digitale dashboard hoe we gedraaid hebben en hoe we ervoor staan. Dat werkt heel prettig. Fijn is ook dat het accountantskantoor dichtbij is. De lijnen zijn al kort, maar als het nodig is, kunnen we zo bij elkaar langs gaan.”

Sparringpartner

Het is duidelijk dat Albert geniet van zijn werk. De combinatie van met mensen en huizen werken, geeft energie. “Ik heb zelf een bouwkundige achtergrond, maar vindt het ook leuk om commercieel bezig te zijn. Dat kan in dit vak. André speelt een belangrijke rol als sparringpartner. Als ondernemer sta je er toch vaak alleen voor. Het is dan prettig dat je zaken open tegen iemand kunt aanhouden. Ik weet dat alles wat ik met André bespreek ook daar blijft. Hij is rustig, deskundig en zegt het gelukkig ook duidelijk als hij het ergens niet mee eens is.”

André Bruggeman

André Bruggeman AA

0187 - 66 77 72

06 - 22 31 42 14