Klantverhalen

Dubbelportret: Schildersbedrijf Ad de Wit

De adviseur naast de ondernemer

“Mijn rol is om klanten zo goed mogelijk bij te staan om hun financiële huishouding op orde te houden. Daarbij kijk ik breed. Door mijn achtergrond heb ik ook altijd oog voor de privésituatie van ondernemers. Zo ook bij Sander de Wit en zijn vrouw Annemarie. Ik spar graag met hen over financiële en strategische vraagstukken binnen hun schildersbedrijf, maar ik houd even goed ook hun hypotheek en financiële planning tegen het licht.”

François Weststrate is Adviseur Accountancy bij Schipper Accountants in Zierikzee. Hij startte drie jaar geleden in deze functie, na een loopbaan van ruim twintig jaar in de bank- en verzekeringswereld. Om aan te geven wat zijn functie inhoudt, spreekt hij over de ‘financiële huisarts’ zijn voor klanten. “Vaak is de jaarrekening het vertrekpunt om op basis daarvan te praten over bijvoorbeeld bedrijfsopvolging, investeringen of privékwesties, zoals een hypotheek. Met Sander heb ik daarentegen veel vaker contact. Hij wil graag grip houden op de cijfers en tijdig kunnen bijsturen. Om die reden spreken we elkaar regelmatig.”

Weloverwogen stappen

De relatie met Schildersbedrijf Ad de Wit in Nieuwerkerk, en Sander in het bijzonder, dateert voor François min of meer van zijn start bij Schipper Accountants. “In die periode was net een intensief traject gestart. Sander, toen al vennoot, nam het bedrijf van zijn ouders over. Zijn ouders traden uit en zijn vrouw Annemarie trad toe. Ik heb veel bewondering voor de manier waarop Sander naar dit moment had toegewerkt. Hij was van huis uit geen schilder, maar heeft zich het vak eigen gemaakt door op de werkvloer mee te draaien. Eigenlijk is dat exemplarisch voor hoe hij onderneemt; alle stappen die hij zet, zijn weloverwogen.”

Alle stappen die Sander zet, zijn weloverwogen

François Weststrate, Adviseur Accountancy

Tussentijdse cijfers

Vanaf het moment dat Sander de drijvende kracht werd achter het schildersbedrijf, voerde hij voortvarend enkele veranderingen door. Zo koos hij, in samenspraak met François, voor een nieuw, branche specifiek administratiepakket, waarmee hij direct veel meer inzicht had in de cijfers. “De administratie voeren zij volledig zelf. Op basis daarvan stellen wij de jaarrekening samen. Sander deelt regelmatig tussentijdse cijfers met ons. Die analyseren en bespreken we, zodat hij op basis daarvan kan anticiperen op de resultaten. Daarnaast heb ik bijvoorbeeld ook een kostprijsberekening voor hem uitgevoerd. Eigenlijk is steeds sprake van een wisselwerking tussen ons.”

Kracht van omdenken

François is enthousiast over de manier waarop Sander zijn bedrijf runt. “Hij komt bij onze gesprekken altijd goed beslagen ten ijs. Daar komt bij dat hij een duidelijk doel voor ogen heeft en daaraan vasthoudt. Hij wil met het bedrijf beheerst groeien. Het moet behapbaar blijven. Knap vind ik zijn kracht om ‘om te denken’.  Laatst kon hij twee goede vakschilders aannemen. Dat deed hij, niet omdat hij het werk al had, maar omdat hij het volste vertrouwen had dat daarmee het werk ook wel zou komen.”

De ondernemer naast de adviseur

“Toen ik medio 2020, samen met mijn vrouw Annemarie, het bedrijf van mijn ouders overnam, heb ik een aantal zaken kritisch tegen het licht gehouden. De samenwerking met Schipper Accountants bestond al en heb ik met overtuiging gecontinueerd. François is een ‘normale’ vent, die zaken gewoon duidelijk uitlegt. Prettig is verder dat bij Schipper Accountants veel specialisten werken, waar je, als het nodig mocht zijn, direct een beroep op kunt doen.”

Schildersbedrijf Ad de Wit in Nieuwerkerk werd ruim dertig jaar geleden gestart door Sander’s ouders. Zelf koos hij voor de landbouwmechanisatie. “Op een gegeven moment had ik een baan waarin ik veel mocht regelen en organiseren, alleen miste ik de eindverantwoording en de mogelijkheid om zelf knopen door te hakken. In zijn zoektocht naar die verantwoordelijkheid opperde mijn vader om misschien toch eens zijn schildersbedrijf te overwegen. Ik vond dat ik, om een gegronde keuze te kunnen maken, eerst het vak onder de knie moest krijgen. Zo ontdekte ik hoe fijn het werk van een schilder is: je laat iedere woning mooi opgeknapt achter.”

Cursus bedrijfsopvolging

Na een dienstverband van twee jaar bij het schildersbedrijf van zijn ouders, stapt Sander medio 2018 in de vennootschap. Weer twee jaar later nemen hij en zijn vrouw het bedrijf over. Ook in die fase ervaart hij wat de meerwaarde van Schipper Accountants is. “In die periode heb ik bij Schipper de cursus bedrijfsopvolging gevolgd. Dat was erg interessant vanwege de contacten met andere bedrijfsopvolgers. Ik heb daar veel opgestoken. Toen het eenmaal echt zover was, was het fijn om door Schipper Accountants begeleid te worden. Zij kenden alle stappen en wisten hoe en wat geregeld moest worden.”

Schipper Accountants kent alle stappen van bedrijfsopvolging en wist hoe en wat geregeld moest worden

Sander de Wit, eigenaar Schildersbedrijf Ad de Wit

Zoeken naar balans

Inmiddels werken bij Schildersbedrijf Ad de Wit ongeveer veertien mensen. Het bedrijf is actief bij particulieren op met name Schouwen-Duiveland. “Bij particulieren kun je echt het verschil maken. We leveren kwalitatief hoogstaand schilderwerk en kunnen juist bij woonhuizen onze passie uitdragen. Dat geeft voldoening.” Sander legt uit dat het plannen van medewerkers altijd veel aandacht verdient. “In de zomer hebben we in feite altijd mensen te weinig, terwijl je in de winter alles op alles moet inzetten om iedereen aan de slag te houden. Dat betekent continu zoeken naar balans.”

Werk en privé

Wat Sander in de samenwerking met François waardeert, is dat hij heel benaderbaar is. “Het is gewoon een nuchtere Zeeuw, waarmee ik op z’n Zeeuws kan sparren. Hij maakt het niet moeilijker dan het is. Natuurlijk maak ik steeds mijn eigen keuzes, maar het is fijn om zaken tegen hem aan te kunnen houden. Weet hij iets zelf niet, dan speelt hij het door naar één van de specialisten. Prettig is ook dat hij ook aandacht heeft voor onze privésituatie. We zijn allebei in het bedrijf werkzaam, dus het is belangrijk dat ook daar goed naar wordt gekeken.”

François Weststrate

François Weststrate

0111 - 43 99 56