Klantverhalen

Dubbelportret: Samen profiteren van de Zeeuws-Vlaamse Zon

Lees hier het Dubbelportret tussen Danny van de Velde van de Zeeuws-Vlaamse Zon en commercieel manager Ronald Dekker.

Het lokale energiecollectief Zeeuws-Vlaamse Zon biedt Zeeuws-Vlamingen de mogelijkheid om collectief zonnepanelen in te kopen. Zo profiteren zij samen van de voordelen van de eigen Zeeuws-Vlaamse zon. Schipper Terneuzen is als kennispartner nauw bij het initiatief betrokken. Bovendien neemt Schipper de deelnemers de fiscale rompslomp uit handen. “Het terugvorderen van de btw op zonnepanelen wordt volledig door ons verzorgd”, legt Ronald Dekker, commercieel manager bij Schipper uit. Zo wordt de aanschaf van zonnepanelen extra aantrekkelijk.

Faciliteren en verbinden

Het afgelopen jaar heeft de stichting diverse projecten ontplooid. Een mooi voorbeeld is het project Energie OK, waarbij energiecoaches de bouwkundige en installatietechnische aspecten van een pand beoordelen. “De coaches rapporteren en adviseren. Bijvoorbeeld over isolatie, dubbele beglazing, vloeren en verlichting. In het rapport nemen zij alle verbeterpunten en de te verwachten ‘return on investment’ mee. Hiermee kan een opdrachtgever bewust werken aan het verduurzamen van zijn pand”, legt Van de Velde uit.

Dubbelportret

Collectief inkopen

Zeeuws-Vlaamse Zon is eveneens een project van de Stichting Samen Duurzaam Nederland. “Aanleiding was de vraag van sportverenigingen, die weliswaar interesse hebben in zonnepanelen, maar de financiële middelen missen. Zo kwamen we op het idee van collectieve inkoop. Want waar verenigingen tegenaan lopen, daar lopen tal van mensen tegenaan. Bovendien, niet alleen de financiën zorgen voor hoofdbrekens, ook de btw-teruggave en vooral de keuze welke panelen wel en welke niet”, legt Danny uit. Juist op al deze facetten wil Zeeuws-Vlaamse Zon mensen ondersteunen en vooral ontzorgen. “We zorgen aan de voorkant voor kwaliteit en scheiden het kaf van het koren. Wij weten welke panelen en omvormers goed zijn, welke leveranciers betrouwbaar zijn en welke rendementen en terugverdientijden reëel zijn. Ook adviseren wij over de installateurs die de zonnepanelen goed kunnen plaatsen. Als je niet in die materie zit, is daar nauwelijks nog uit te komen. Iedereen belooft van alles, maar slechts een paar aanbieders maken het waar.”

Btw-teruggave

Een belangrijk onderdeel van het ontzorgingspakket is de correspondentie met de fiscus. Op dat terrein is Schipper voor de deelnemers actief. “Zodra de zonnepanelen geplaatst zijn, krijgen wij een seintje en gaan we aan de slag”, legt Ronald uit. “Het hele traject met de Belastingdienst nemen wij uit handen. Ons doel is de 21% btw zo spoedig mogelijk teruggestort te krijgen. Dat bedrag kan immers aardig oplopen.” Terwijl particulieren van deze regeling gebruik kunnen maken, gelden voor bedrijven weer andere regelingen, zoals de SDE+ regeling en de fiscale aftrekregeling EIA. Ook daarvoor beschikt Schipper over de noodzakelijke kennis en expertise. “Voor ons het mooi dat we op deze manier een bijdrage kunnen leveren aan dit initiatief. Zo maken we samen de samenleving een stukje duurzamer.”

Duizend zonnepanelen

Zeeuws-Vlaamse Zon streeft ernaar in de komende maanden Zeeuws-Vlaams breed actief te zijn. Het doel is medio 2018 duizend zonnepanelen te hebben geplaatst. “Dat is haalbaar, want de knop moet letterlijk om. Gas heeft zijn langste tijd gehad en dus moet iedereen gaan nadenken over de vraag hoe hij of zij de woning gaat verduurzamen. Natuurlijk zit dat antwoord niet altijd direct in zonnepanelen. Misschien hebben een goede isolatie of dubbelglas prioriteit. Maar vroeg of laat zijn zonnepanelen het antwoord. Wij zijn dan het loket naar zonnepanelen van goede kwaliteit en een goede installateur.”

Fotograaf: Mark Neelemans

 

Ronald Dekker

Ronald Dekker

0115 - 74 55 08

06 - 27 08 44 47