Klantverhalen

Dubbelportret: Portare Retail

Lees hier het dubbelportret tussen ondernemer Marco van Drunen en accountant Francois Vissers.

Adviseur naast de ondernemer

“Deze klantrelatie is bijzonder prettig. Marco brengt veel energie mee. Hij ziet voortdurend kansen en mogelijkheden en is altijd met iets bezig. Daarmee houdt hij ook ons scherp.” Francois Vissers, accountant bij Schipper Accountants in Roosendaal, is nu ruim twee jaar actief voor Marco van Drunen. Dit is de ondernemer achter Vigore Organisation Company, waar agenturenbedrijf Portare en Portare Retail in Gilze deel van uitmaken. Portare Retail is eigenaar van ruim tien Superdry en Woolrich winkels in Nederland en België. “Sinds ons contact hebben wij versnelling en verbetering gebracht.”

Francois benadrukt dat hij binnen Schipper samenwerkt met een team met daarin een accountant, fiscalist en enkele assistent-accountants. “Ik zie mijn rol vooral als klantbeheerder. Ik heb een duidelijke adviesrol en ben het aanspreekpunt voor strategische vraagstukken. Mooi in deze relatie met Marco vind ik dat het altijd over meer gaat dan alleen de onderneming. We hebben ook nadrukkelijk oog voor de privésituatie van de ondernemer en zijn toekomst.”

Grip op de zaak

Francois en Marco kenden elkaar al voordat hun professionele samenwerking tot stand kwam. “We raakten met elkaar in gesprek omdat Portare Retail een groei doormaakte, waar de toenmalige adviseur minder goed op acteerde. Met ons brede aanbod aan specialisten konden wij direct veel voor Portare Retail betekenen. Onze eerste inzet was vooral het digitaliseren en automatiseren van de administratieve processen, boekhouding en salarisadministratie. Zo maakten we de juiste bankkoppelingen en verbeterden we het scannen & herkennen van facturen. We introduceerden VisionPlanner, waardoor Marco nu een overzichtelijk dashboard heeft met de belangrijkste stuurinformatie. Inmiddels zorgen wij voor de jaarrekening en de salarisadministratie. Het meest belangrijke is misschien wel dat we maandelijks overleg hebben over de stand van zaken. Het is noodzakelijk voor ondernemers om grip te hebben op hun bedrijf. Die houvast bieden wij.”

Met VisionPlanner heeft Marco een overzichtelijk dashboard met de belangrijkste stuurinformatie.

Francois Vissers

Onderneming én ondernemer

Omdat Marco ook actief is in België en daar bovendien ook zelf woont, heeft Schipper voor hem, vanuit het internationale netwerk van Schipper, samenwerking gezocht met een Belgisch accountantskantoor. “We kunnen op deze manier zaken eenvoudig op elkaar afstemmen, zodat een en ander op elkaar aansluit, zowel voor Portare als voor Marco als privépersoon”, legt Francois uit. “Dat laatste vind ik belangrijk. Om die reden hebben wij ook een persoonlijk toekomstplan opgesteld.”

Elkaar scherp houden

Over Marco als ondernemer is Francois bijzonder enthousiast. “Het is mooi om te zien dat Marco altijd ‘aan’ staat. Hij is een workaholic, ondanks mijn adviezen om het af en toe wat rustiger aan te doen. Dat is wellicht het enige advies dat hij terzijde schuift, want verder is het fijn te merken dat hij oor heeft voor onze inbreng. We voeren open gesprekken, waarin ik hem een spiegel voorhoud. Keuzes worden steeds goed overwogen en we hebben voortdurend oog voor mogelijkheden om te verbeteren. In feite vertrouwt Marco ons blind, maar blijft hij kritisch op wat we doen. Dat is alleen maar goed, zo houden we elkaar scherp.”

Klantverhaal Portare Retail

De ondernemer naast de adviseur

“De retail heeft me altijd getrokken. De eindconsument bepaalt uiteindelijk wat er in de winkels hangt. En laten we eerlijk zijn, een goede doorverkoop begint met een goede inkoop.” Marco van Drunen is een spraakwaterval als het om zijn business gaat. Ervaren als hij is, weet hij als geen ander hoe de kledingbranche werkt. Met de groei van zijn bedrijf voelde hij meer en meer de behoefte aan inzicht en overzicht. “De samenwerking met Schipper Accountants, en Francois Vissers in het bijzonder, geeft me rust.”

Marco is eigenaar van een groep bedrijven. Met Portare vertegenwoordigt hij enkele toonaangevende kledingmerken in de Benelux. Naast de showroom in Gilze, heeft hij daarvoor een showroom in Antwerpen. “Klanten uit België en Luxemburg gaan liever daarheen, dan dat ze naar Nederland komen.” Naast het agenturenbedrijf, waar circa 13 mensen werken, heeft hij diverse monobrand winkels in Nederland waar hij de merken SuperDry en Woolrich verkoopt. In totaal staan daar circa 130 mensen op de payroll.

Up-to-date zijn

De overstap naar Schipper Accountants maakte Marco toen hij meer en meer de behoefte voelde aan grip op zijn bedrijf. “Ik deed veel op mijn gevoel, en vaak klopte dat ook, maar ik wil weten wat er gebeurt en snel kunnen schakelen als dat nodig is. Zeker in deze markt moet je heel alert kunnen reageren. Je hoort gewoon up-to-date te zijn. Daarvoor had ik meer tools en informatie nodig dan mijn toenmalige adviseur kon bieden. Omdat ik Francois al kende, was de overstap makkelijk. Voordeel is bovendien dat hij mijn vak begrijpt.”

Digitale inhaalslag

Portare maakte met behulp van Schipper een digitale inhaalslag. “De coronaperiode hebben we gebruikt om op tal van fronten de puntjes op de i te zetten. Zo kwam ik erachter dan we tot voor kort teveel inzetten op ‘slowmovers’ terwijl de ‘bestsellers’ te weinig aandacht kregen. Dat kan nu niet meer gebeuren. Ik weet precies wat waar en wanneer verkocht wordt.” Ook de boekhouding van het bedrijf is volledig gestroomlijnd. “Ik beschik nu over handige dashboards, waarop ik precies zie hoe we ervoor staan. Ik heb bijvoorbeeld veel meer grip op mijn voorraadpositie. Daarnaast werken we met running forecasts.”

Deze branche is soms zo hectisch en intensief, dat de helicopterview van Francois echt meerwaarde biedt.

Marco van Drunen

Helicopterview

Over de relatie met Francois is Marco meer dan tevreden. “Ik leid dit bedrijf met een fantastisch team van mensen, maar sommige beslissingen moet ik alleen nemen. Dan is het fijn om af en toe met iemand te kunnen sparren. Vaak weet ik wel welke richting ik op wil, maar Francois houdt me dan een spiegel voor, zodat we de stap kunnen optimaliseren. Prettig is ook dat Francois veel vertrouwen geniet bij de fabrikanten waarmee ik samenwerk. Los van zijn vakinhoudelijke kennis en kunde, is het een fijn persoon om mee samen te werken. Hij brengt rust. Deze branche is soms zo hectisch en intensief, dat de helicopterview van Francois echt meerwaarde biedt. Zo ziet hij de juiste aanknopingspunten, waarmee ik vervolgens weer verder kan.”

drs. Francois Vissers RA

0165 - 22 47 62

06 - 16 61 07 66