Klantverhalen

Dubbelportret: Malieflower

Lees hier het Dubbelportret tussen ondernemer Ronnie Maliepaard van Malieflower en onze Manager Accountancy André Bruggeman.

De ondernemer naast de adviseur

Ronnie Maliepaard geeft sinds circa vijf jaar leiding aan Malieflower.  Na jaren met verschillende bloembollengewassen te hebben gewerkt, concentreert het bedrijf zich nu op de teelt van tulpenbollen. Op 45 hectare worden bollen geteeld die hun weg vinden naar broeierijen in binnen- en buitenland. “De oogst in juli is de belangrijkste periode van het jaar. Dan moet het gebeuren; daar moeten we het het hele jaar van hebben.”

Het hele jaar door heeft Ronnie twee vaste medewerkers in dienst. Tijdens de oogstperiode loopt dit aantal op en werken er zeker 50 seizoen medewerkers. De verloning wordt verzorgd door Sigma Personeelsdiensten. Voor de financiële kant van de zaak werkt Ronnie samen met Schipper, en dan met name met André Bruggeman. “Ik kan me eigenlijk niet anders herinneren dan dat hij hier over de vloer komt.”

Goed begeleid

“Ik werk zelf van jongs af aan in het bedrijf, in mijn vrije uren en in vakanties. Mijn vader vond eigenlijk dat ik eerst maar eens voor een baas moest gaan werken, maar door zijn ziekte en overlijden, is daar niets van gekomen. Ik heb me bewust gericht op het leren kennen van ons eigen bedrijf. Accountancy, en alles wat daar nog meer bij komt kijken, is absoluut mijn vak niet. Ik ben daarin goed begeleid door André.”

Specialisten in huis

“Het is prettig dat André ons bedrijf en de familie kent. Hij is op de hoogte van ons wel en wee. Hij heeft destijds mijn vader en zijn twee broers begeleid bij het traject rondom de overname van zijn twee broers en later bij het oprichten van de bv. Meer recent heeft hij mij geholpen bij het opzetten van een eigen holding. Het is een beetje afhankelijk van wat er speelt of ik André veel of weinig zie. Soms zie of spreek ik hem weken niet en dan weer een paar keer achter elkaar. Momenteel zijn we bezig met de overname van de aandelen van mijn moeder. Zij is inmiddels verhuisd. Ik woon nu in de bedrijfswoning en dus is het tijd voor deze stap. Het is prettig dat André ons verhaal kent, daarom werk ik graag met hem samen. Natuurlijk wil ik het beste advies. Daarom is het fijn dat hij kan terugvallen op collega’s met specialistische kennis, maar uiteindelijk doe ik het liefst zaken met hem.”

Dubbelportret

De adviseur naast de ondernemer

André Bruggeman is accountant en relatiebeheerder bij Schipper in Middelharnis. Hij komt al ruim twintig jaar over de vloer bij de familie Maliepaard in Stad aan ’t Haringvliet. Hier runt Ronnie Maliepaard samen met zijn moeder Malieflower, een bloembollenbedrijf met de teelt van tulpenbollen. “Als ik tulpen in de winkel zie staan, weet ik dat er een hele wereld achter zit. Het is boeiend om dat hele proces te zien.”

“Iedere branche is anders. Dat maakt mijn werk zo boeiend. Natuurlijk kan ik niet van alles op de hoogte zijn, maar door de gesprekken met ondernemers leer je veel. Binnen de agrobranche zijn we goed vertegenwoordigd. Kenmerkend voor de teelt van tulpenbollen, evenals andere agrarische activiteiten, is het sterke seizoenspatroon. En dat geldt ook voor de liquide middelen. De opbrengsten komen pas in het najaar binnen. Dat betekent dat alle teelt en personeelskosten voorgefinancierd dienen te worden. Ieder jaar kijken we hier nadrukkelijk naar; waar staan we, wat zijn de prognoses en hoe gaan we het komend jaar doen.”

Open voor advies

Doordat André al zo lang over de vloer komt bij de familie heeft hij veel hoogte- en dieptepunten meegemaakt. Het overlijden van vader Geert bijvoorbeeld betekende dat Ronnie eerder dan gepland de leiding kreeg in het bedrijf. “Ronnie was nog heel jong toen hij daarvoor kwam te staan. Natuurlijk hebben we hem daarbij begeleid. Ronnie is een gedreven ondernemer. Hij weet wat hij kan en wat niet. En, ook prettig, hij staat open voor advies. Hij heeft bijvoorbeeld onze cursus voor jonge en aankomende bedrijfsopvolgers gevolgd.”

Optimaal regelen

“Eind dit jaar starten we een adviestraject met als doel de overname van de aandelen van zijn moeder. Tot op heden speelt zij een belangrijke rol in het bedrijf, maar de bedoeling is dat de zeggenschap en de aandelen gefaseerd naar Ronnie gaan. Dat zijn intensieve trajecten waarbij ook andere specialisten van Schipper betrokken zijn, zoals een fiscalist, een accountant en onze specialist en adviseur op het gebied van erf- en huwelijksvermogensrecht. Immers, het gaat hier niet alleen om het bedrijfsbelang, maar ook om de persoonlijke belangen van Ronnie en zijn moeder. Op alle terreinen moet dit optimaal geregeld zijn.”

 

André Bruggeman

André Bruggeman AA

0187 - 66 77 72

06 - 22 31 42 14