Klantverhalen

Dubbelportret: Crystal Company

Lees hier het dubbelportret tussen ondernemer Willem Moniharapon, van Crystal Company en belastingadviseur Sebastian van Wijk.

De adviseur naast de ondernemer

“De samenwerking met Willem Moniharapon is recent gestart. Ik vond de eerste kennismaking prettig. Het klikte, wat mij betreft. Het is bijzonder om te zien hoe wendbaar Willem is met zijn bedrijf Crystal Company. De coronacrisis heeft ook impact op zijn bedrijf. Hij is gespecialiseerd in veiligheidsglas en kogelwerend glas voor gebouwen en voertuigen. Die kennis zet hij nu bewust anders in met de webshop waar hij spatschermen verkoopt van duurzaam polycarbonaat of zelfs glas.”

Sebastian van Wijk is belastingadviseur. Zijn kracht is het vertalen van ingewikkelde wet- en regelgeving naar de praktijk van een ondernemer. “Naar mijn idee doet een ondernemer 90% zelf en zorg ik voor de laatste 5 tot 10%. Dat is ook bij Willem het geval. Hij heeft de technische kennis, ontwikkelt de producten zelf en heeft het lef om groot te denken. Mijn rol is wijzen op de ‘achterkant’ van het verhaal. Bij welke bv breng je wat onder? Hoe stroomlijn je de vastlegging en onderlinge verrekening tussen verschillende bv’s? Welke subsidies zijn er en wat zijn de gevolgen voor een eventueel beroep op de regelingen voor ondernemers vanwege de corona-uitbraak.”

”Mijn rol is nu vooral meedenken, mijn kennis inzetten, zorgen voor de juiste tussenstappen en de ondernemer behoeden voor valkuilen. Dat vind ik uitdagend en maakt mijn werk aantrekkelijk.”

Vertrouwen in de toekomst

Hoewel de contacten met Willem nog relatief nieuw zijn, ziet Sebastian tal van raakvlakken om de toekomst met vertrouwen tegemoet te zien. “Tijdens de eerste kennismaking hebben we al een goede basis kunnen leggen. Wat mij aanspreekt, is Willems durf om groot te denken. Dat is leuk, ook voor mij als adviseur. Dat is prettiger dan dat je een ondernemer moet aansporen. Mijn rol is nu vooral meedenken, mijn kennis inzetten, zorgen voor de juiste tussenstappen en de ondernemer behoeden voor valkuilen. Dat vind ik uitdagend en maakt mijn werk aantrekkelijk. Ook mijn collega’s binnen de Schipper Groep kunnen hierin een rol spelen. We hebben veel expertise in huis en hebben een brede kennis van ondernemersvraagstukken. Het is leuk om samen met Willem te sparren over de toekomst van zijn bedrijf.”

 

De ondernemer naast de adviseur

“Crystal Company startte ik circa 25 jaar geleden. Ik had in Italië veel ervaring opgedaan  met kogelwerend glas en kreeg de kans alle machines over te nemen. Momenteel heb ik ruim twintig medewerkers en zijn we in heel Europa actief. Door corona en de lockdowns in tal van landen viel de omzet voor een groot deel weg. Dat vergt out of the box denken. Ik vond een alternatief door een webshop te openen met spatschermen van duurzaam en brandwerend polycarbonaat en glas.”

Willem Moniharapon weet precies wat de kwaliteiten van zijn bedrijf zijn. “We leveren kogelwerend glas aan de bouwsector, auto-industrie en defensie. Wereldwijd zijn er zes grote spelers. Ons bedrijf is één van de weinige kleine partijen in deze branche. We leveren kwaliteit maar zijn daarnaast heel flexibel. Klein blijven is een bewuste keuze, dan kom ik het beste tot mijn recht.”

Duurzaam en brandvertragend

De keuze om spatschermen te gaan fabriceren, was snel gemaakt. Alle kennis hiervoor is al in huis. “Doordat het werk wegviel, had de helft van de medewerkers geen werk. Daarom besloot ik dat zij maar iets anders moesten gaan doen. En anders is het. In plaats van werken met 4 centimeter dik glas, werken zij nu met 4 millimeter polycarbonaat. Ik geloof erin, want anders dan plexiglas of perspex brandt dit niet. Sterker, het voldoet aan brandklasse B1. Ideaal dus voor gebruik op bijvoorbeeld vliegvelden, scholen, vergaderzalen en aan balies. Het zou met niet verbazen als dit wettelijk verplicht wordt, want sommige materialen die nu gebruikt worden, zijn erg brandbaar. Inmiddels heb ik voor deze duurzame spatschermen een webshop ingericht en werk ik samen met een telemarketingbureau dat de acquisitie doet.”

”Het is fijn een sparringpartner te hebben op het gebied van financiën en belastingen. Het gevoel is goed. De meerwaarde is er, daarvan zie ik nu al de eerste bewijzen.”

De samenwerking met Schipper is van recente datum. Willem was door omstandigheden op zoek naar een nieuw accountant- en advieskantoor. “Ik zocht een kantoor dichtbij, met aandacht en tijd voor persoonlijk contact. Ik heb vertrouwen in Schipper en de samenwerking met Sebastian en zijn collega, accountant Lianne. Het is fijn een sparringpartner te hebben op het gebied van financiën en belastingen. Het gevoel is goed. De meerwaarde is er, daarvan zie ik nu al de eerste bewijzen.”

Via onze kennisbank houden we u op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen en de voor u belangrijke informatie met betrekking tot het coronavirus. Heeft u vragen? Onze specialisten staan graag voor u klaar!