Klantverhalen

Dubbelportret: Boomkwekerij Verpaalen vof

Lees hier het dubbelportret tussen familie Verpaalen van Boomkwerkerij Verpaalen vof en Adviseur Agro Sjack Verhees.

Adviseur naast de ondernemers

“In mijn werk is elke dag anders. Soms gaat het om de juiste administratieve processen, andere keren spar ik met ondernemers over strategische vraagstukken of subsidieverlening. Zo is dat ook bij Boomkwekerij Verpaalen vof. Tijdens onze eerste contacten, circa drie jaar geleden, speelde de aankoop van een nieuw stuk grond. Sindsdien is er al heel wat gebeurd. Het is fijn om te merken dat de contacten goed zijn. Het komt regelmatig voor dat we in een telefoongesprek van vijf minuten de zaken even doorspreken. Het is die rol als adviseur, die ik zelf enorm boeiend vind.”


Na een carrière bij een grote, landelijke bank maakte Sjack Verhees in 2018 de overstap naar Schipper Accountants. Hij werkt als klantadviseur. Dit betekent dat hij de eerste contactpersoon is voor klanten. “Ik krijg vragen op allerlei gebieden, van de BTW administraties en de jaarcijfers tot fiscale kwesties. Wat ik niet zelf kan beantwoorden, speel ik door naar één van de specialisten binnen de Schipper. Van origine kom ik uit de agro-hoek; mijn ouders hadden een veehouderij. Om die reden kom ik graag bij klanten die ook actief zijn in de agro business.”

Grondaankoop en bedrijfsopvolging

Toen Sjack in contact kwam met de familie Verpaalen van Boomkwekerij Verpaalen speelde de wens om een nieuw stuk grond aan te kopen. Dat verliep tot dat moment moeizaam. “Ik kwam eigenlijk op een mooi moment binnen. Mijn jarenlange ervaring bij de bank kwam me goed van pas bij het realiseren van deze aankoop. Vrijwel direct daarna begon het traject waarbij zoon Hein als firmant in het bedrijf van zijn ouders Harrie en Jeanette wilde toetreden. Dat traject heb ik mogen begeleiden. Voor dit bedrijfsopvolgingsvraagstuk heb ik interessante gesprekken gevoerd met Hein en natuurlijk met Harrie en Jeanette. Ook zoon Chris is hierin meegenomen. Hij is ook actief in het bedrijf.”

Voortdurend uitdagend

Kenmerkend voor ondernemers is dat het eigenlijk nooit stopt. Iedere dag is er wel een nieuwe uitdaging. Zo heeft Hein inmiddels de bedrijfswoning van zijn ouders gekocht en hebben Harrie en Jeanette het huis van de buren gekocht. “Rode draad is steeds dat we hier samen over sparren en komen tot een goede, strategische planning, zodat de boomkwekerij goed de toekomst in gaat.“ Die toekomst is momenteel rooskleurig. De markt is booming, maar, vertelt Sjack, er blijven in deze sector flink wat uitdagingen. “Het is een ontzettend mooie branche, maar er spelen veel vraagstukken, zoals momenteel de krappe arbeidsmarkt en vraagstukken op het gebied van milieu, duurzaamheid en waterbeheer.”

Toegevoegde waarde

Over de samenwerking met de familie Verpaalen is Sjack enthousiast. “Harrie en Jeanette zijn echte vakmensen en enorm begaan met hun bedrijf. Hein vormt de aankomende generatie van de boomkwekerij. Wat mij opvalt is hoe gedreven hij is. Hij wil vooruit, maar heeft daarbij een scherp oog voor het realiseren van prognoses en cijfers. Ik vind het mooi dat ik mijn expertise hier kan inzetten. De optelsom van de kennis van Schipper Accountants, mijn bankervaring en mijn agro achtergrond biedt zeker toegevoegde waarde.”

De ondernemers naast de adviseur

Boomkwekerij Verpaalen vof in Zundert is gespecialiseerd in het vermeerderen van houtsoortige siergewassen. Het bedrijf verkoopt circa 150 verschillende soorten in verschillende kwaliteitscategorieën. Recent is zoon Hein als firmant toegetreden tot de firma. Een proces dat begeleid is door klantadviseur Sjack Verhees. “Het is fijn dat hij alles duidelijk kan uitleggen. Hij is toegankelijk en de lijnen zijn kort. Dat werkt enorm prettig.”

De heesters van de familie Verpaalen vinden hun weg hoofdzakelijk naar collega boomkwekers, die ze op hun beurt verkopen aan tuincentra. “Onze afzet ligt voornamelijk in het buitenland. Natuurlijk blijft een deel in Nederland, maar er gaat veel naar Duitsland en verder. Oost-Europa is een echte groeimarkt”, aldus Harrie. Hij vertelt dat het bedrijf inmiddels gerund wordt door de drie firmanten. Verder zijn er drie vaste medewerkers, enkele uitzendkrachten en in het seizoen ook nog verschillende seizoensmedewerkers, die helpen bij het stekken. De verloning van deze medewerkers wordt verzorgd door Sigma Personeelsdiensten.

Uitdagende groeimarkt

De markt voor heesters groeit flink. “Een prettige uitdaging”, zegt Jeanette lachend. Harrie: “We hebben jaren moeten knokken, maar merken nu dat onze naamsbekendheid groeit. Nieuwe klanten zijn erg tevreden over de kwaliteit die we leveren, dat is erg fijn.” Hein legt uit dat zij nadrukkelijk inzetten op kwaliteit. “We leggen de lat hoog en zorgen dat het hele proces in orde is; de vitaliteit van de planten, maar ook de service, verpakking en de manier van aanleveren. Hoe beter wij dat doen, hoe beter het is voor de klant. Eigenlijk is de kwaliteit voor onze afnemers belangrijker dan de prijs.”

Samenwerking

De samenwerking met Schipper Accountants ontstond een jaar of tien geleden. Schipper draagt zorg voor de jaarrekening en de btw-aangiftes van het bedrijf. De contacten met Sjack zijn van recentere datum. “Zijn achtergrond in de bankenwereld is prettig, bijvoorbeeld als er zaken spelen op het gebied van financiering. De keuzes die we hebben bespreken we graag met hem. Hij kan ons daar meer over vertellen en zijn mening telt”, legt Harrie uit. “Sjack kent ons verhaal.”

Bedrijfsopvolging

Zijn meerwaarde bewees Sjack toen de eerste stappen gezet werden richting de bedrijfsopvolging. De toetreding van Hein tot het bedrijf werd voor Sjack begeleid. “Bij dergelijke stappen komt heel veel kijken”, vertelt Hein. “Het omvat veel meer dan een wijziging doorgeven bij de Kamer van Koophandel. Sjack heeft ons daar goed in meegenomen. Hij heeft alle aspecten belicht; van de financiering tot en met de relationele kant binnen de familie. En alles met een duidelijke, lange termijn visie, waarbij hij steeds het complete plaatje blijft zien.” Harrie vult aan: “Sjack overziet het hele speelveld. Hij geeft op het juiste moment het juiste advies.”

Pluspunt

Prettig voor de familie Verpaalen is dat de drempel om contact op te nemen, laag is. “We vertrouwen op zijn oordeel.” Volgens Jeanette is de agrarische achtergrond van Sjack daarbij zeker waardevol. “Natuurlijk is de veehouderij anders dan wat wij doen met onze boomkwekerij, maar er zijn zeker raakvlakken. Dat merk je en dat is absoluut een pluspunt.”

Het is fijn dat hij alles duidelijk kan uitleggen. Hij is toegankelijk en de lijnen zijn kort. Dat werkt enorm prettig.

Hein Verpaalen - Boomkwekerij Verpaalen vof