Klantverhalen

Dubbelportret: B&F Global Solutions

Lees hier het dubbelportret tussen ondernemers Farhan Din en Burak Kocer, van B&F Global Solutions en belastingadviseur Jan van Opstal.

De adviseur naast de ondernemers

“Toen ik Farhan Din en Burak Kocer leerde kennen, waren het jonge, ambitieuze starters. Ambitieus zijn ze nog steeds, en het is mooi om te zien hoe ze zich ontwikkeld hebben tot ervaren en gedreven ondernemers. Ze zien kansen en grijpen die op een slimme en inventieve manier.”

Jan van Opstal werkt als belastingadviseur bij Schipper. Ruim drie jaar geleden stapten Farhan en Burak bij Schipper binnen voor advies en begeleiding bij de administratie en het doen van aangiftes en de jaarrekening. “Het is typerend voor hoe ze werken. Veel jonge ondernemers maken niet direct deze stap. Ze kloppen later aan, en soms te laat. Wij hebben Farhan en Burak vrijwel vanaf dag één kunnen ondersteunen en hebben ze zien groeien in hun ondernemerschap.”

”Het is typerend voor hoe ze werken. Veel jonge ondernemers maken niet direct deze stap. Ze kloppen later aan, en soms te laat.”

Echte ondernemers

Van Opstal is onder de indruk van de start. “Het zijn vrienden. Farhan werkte bij KPN, Burak bij een supermarkt. Samen vatten ze het idee op om te handelen in luxe koffie- en chocoladeproducten. De eerste jaren reden ze allebei in een busje rond om hun spullen in te kopen en af te leveren. Gaandeweg is het bedrijf gegroeid. Ze hebben inmiddels een pand gekocht, middenin Zwijndrecht. Ook hierbij zie je hun ondernemershart weer kloppen. Ook met deze koop denken ze vooruit. Het zou namelijk best nog eens interessante plek kunnen zijn voor een projectontwikkelaar.” Momenteel werken Farhan en Burak met z’n tweeën. Wel hebben ze sinds kort een stagiair. “Ook dat is weer typerend voor deze ondernemers. Ze hebben nu een hbo-stagiair. Ze hebben alles op alles gezet om als stagebedrijf erkend te worden. Als ze iets leuk of interessant vinden, gaan ze ervoor.”

Adviseren

De dienstverlening van Schipper is vooral gericht op advieswerk. “Het gaat met name om de disciplines belastingadvies en accountancy. Farhan heeft ervaring met administratief werk en doet dus veel zelf. Wij controleren dit en verzorgen de jaarrekening en de aangiftes. We hebben daarnaast een aantal keer per jaar contact om een en ander door te spreken. Het is fijn om te merken dat ze mijn adviezen ter harte nemen. Zo laatst toen we spraken over de meest optimale ondernemingsvorm. Vanzelfsprekend neem ik in de adviezen ook de privé situatie mee en bijvoorbeeld de aankoop van een woning.”

De ondernemers naast de adviseur

“Vier jaar geleden hebben wij samen het idee opgevat om iets voor onszelf te beginnen. We merkten dat de markt van luxeartikelen steeds meer aandacht verdiende. Nadat we verschillende marktonderzoeken hadden gedaan, besloten we om B&F Global Solutions op te richten, met als focus koffiecapsules.”

Burak Kocer en Farhan Din zijn jonge ondernemers. Door zijn financiële achtergrond houdt Farhan zich voornamelijk bezig met administratieve taken en klanten/leveranciers buiten Europa. Burak is meer (commercieel) bezig met klanten/leveranciers binnen Europa. Dit vanwege zijn commerciële achtergrond. Hun bedrijf in Zwijndrecht groeit gestaag. “Aanvankelijk kon Farhan onze inkomstenbelasting nog zelf invullen. Toen de omzet groeide, zochten we een accountantskantoor dat ons daarbij kon helpen. Extra dringend was toen een aangifte inkomstenbelasting, waarvan de deadline naderde. We hadden contact met een aantal accountskantoren, waaronder Schipper. Jan van Opstal was de enige die de aangifte vóór de deadline kon regelen. We hebben een afspraak gemaakt en het voelde direct vertrouwd.”

Samenwerking

De samenwerking heeft al op meerdere momenten meerwaarde gebracht. “Willen wij van rechtsvorm veranderen, dan somt Jan meteen de mogelijkheden en de voor- en nadelen op.” Een andere voorbeeld is de manier Jan actief meewerkte bij de aanschaf van een bedrijfspand. “Hiervoor moest binnen een heel korte termijn een jaarrekening worden opgesteld. Het probleem was echter dat Farhan, die bij ons Exact Online verzorgt, op dat moment aan de andere kant van de wereld was. Burak is toen naar het kantoor van Schipper in Barendrecht gegaan. Daar heeft Jan er met een collega voor kunnen zorgen dat alle relevante bestanden verder overgezet. Zo was de jaarrekening op tijd klaar en lukte het om de financiering rond te krijgen. Jan gaf nog een optie om via externe kanalen financiering te regelen. Dit was uiteindelijk niet nodig, maar alleen al het idee om zo mee te denken, bewijst voor ons dat wij het juiste accountantskantoor hebben.”

”Willen wij van rechtsvorm veranderen, dan somt Jan meteen de mogelijkheden en de voor- en nadelen op.”

Snelle reactietijd

De samenwerking met Jan ervaren Burak en Farhan als zeer prettig. “Het is iemand die eerst goed nadenkt, voordat hij wat zegt. Jan heeft altijd een zeer snelle reactietijd, dus vragen die we hebben, worden vrijwel direct beantwoord. Het is iemand die letterlijk naast de ondernemer staat. Het gaat natuurlijk ook om de input. Jan heeft een berg aan kennis en die deelt hij graag met ons, zodat wij er beter van worden.

mr. drs. Jan van Opstal RB

010 - 31 38 546

06 - 21 95 81 87