Nieuws

Doorbelasten van kosten met btw belast

Belanghebbende in deze zaak exploiteert verschillende bosparken, chaletparken en campings. Aan zowel de huurders als eigenaren brengt belanghebbende € 1,25 per m3 water in rekening in verband met de aan haar in rekening gebrachte zuiveringsheffing. De vraag is of belanghebbende btw verschuldigd is over deze doorbelaste zuiveringsheffing.

Btw verschuldigd

Het Hof oordeelt dat btw verschuldigd is over deze heffing. Er is namelijk geen sprake van het uitoefenen van het verhaalsrecht op de voet van de Waterschapswet, omdat belanghebbende een forfaitair vastgesteld bedrag in rekening brengt. Ook is hierdoor geen sprake van het zuiver één-op- één doorbelasten van kosten. Van een doorlopende post is ook geen sprake, want de zuiveringsheffing wordt niet op naam en voor rekening van de parkrecreanten betaald. Tenslotte wordt niet voldaan aan de voorwaarden uit het “Keurloon-arrest”, omdat de zuiveringsheffing niet naar evenredigheid aan de parkrecreanten verleende diensten werd doorbelast. De belanghebbende is dus btw verschuldigd over het doorbelasten van de zuiveringsheffing.

Of btw verschuldigd is over het doorbelasten van kosten is afhankelijk van feiten en omstandigheden. Onze btw-adviseurs helpen u graag bij deze beoordeling.

Heeft u vragen of wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief! 

Thanh Thanh Nguyen

Thanh Thanh Nguyen

076 - 30 36 500