Nieuws

“De fiscus komt niet tekort”- argument werkt niet!

In discussies over bepaalde btw-regelingen komt regelmatig de vraag voorbij of er niet gewoon sprake is van een systeem waar geld wordt ‘rondgepompt’. De btw niet afdragen op het moment dat je deze ook niet in aftrek brengt. Je hoort het argument geregeld: “de fiscus komt dan toch niets tekort”. Uit een recente zaak blijkt echter maar weer dat dit broekzak-vestzak argument volgens de letter van de wet geen reden is om geen boete op te leggen voor onterecht niet afgedragen btw.  

‘De schatkist komt niks te kort’

Een moedermaatschappij verhuurde onroerend goed (een golfbaan) aan haar dochtermaatschappij met btw. De moedermaatschappij stuurde een factuur voor de huur aan de dochtermaatschappij. De moedermaatschappij droeg de btw niet af. De Belastingdienst legde een forse boete op van 75% over de niet afgedragen btw. De moedermaatschappij draagt als argument aan dat de schatkist niets te kort komt. De dochtermaatschappij had de btw namelijk ook niet in aftrek gebracht.

Uitspraak Hoge Raad

Uiteindelijk kwam de zaak voor de Hoge Raad en die oordeelde dat de boete volledig terecht was! Je moet de btw-verplichtingen per belastingplichtige bekijken en deze belastingplichtige had een vergrijp begaan. Ook het argument dat er feitelijk sprake was van een zogenaamde fiscale eenheid mocht de moedermaatschappij niet baten. Er was namelijk met btw gefactureerd en dan moet die volgens de wet worden afgedragen.

Een dure leerschool. Het mag daarom nu duidelijk zijn dat het veel gehoorde broekzak – vestzak argument volgens de letter van de wet niet werkt.

Factuur met btw? Draag dan ook af!

Als u een factuur met btw uitreikt, draag de btw dan ook af. Zelfs als de wederpartij de btw toch niet in aftrek gaat brengen. Dit speelt met name in concernverhoudingen, zoals in de zaak voor de Hoge Raad.

Een tweede aandachtspunt is: factureer binnen een fiscale eenheid niet met btw!

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op!

Heeft u vragen of wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief! 

 

Jos Philips

mr. Jos Philips

076 - 30 34 627

06 - 57 71 53 82