Nieuws

De Brexit komt eraan: bereid u voor!

Recent heeft de Belastingdienst weer brieven rondgestuurd over de aankomende Brexit. Op 31 december 2020 loopt namelijk de Brexit-overgangsperiode af. Dit betekent dat per 1 januari 2021 bij de handel met het Verenigd Koninkrijk douaneformaliteiten vervuld moeten worden. Met de brief van de Belastingdienst is de oproep dan ook aan de ondernemers: ‘bereid u voor op Brexit’.

Transporteurs zijn niet erg optimistisch over de douaneafwikkeling aan beide kanten van het kanaal of de Noordzee. Er worden lange wachttijden verwacht!

De Brexit zal voor u gevolgen hebben als u nu goederen of diensten aan het Verenigd Koninkrijk levert of juist ontvangt. U krijgt ook te maken met de Brexit als u goederen via het Verenigd Koninkrijk vervoert. De voorbereidingsmogelijkheden zijn als volgt:

  • EORI-nummer

Als u handelt met landen buiten de EU kunt u te maken hebben met de Douane. Een EORI-nummer is dan verplicht. Als gegevens worden uitgewisseld met de Douane of u doet of laat aangifte doen, dan gebruikt u het EORI-nummer. Neem contact met ons op als u nog geen EORI nummer heeft!

  • Douaneaangifte

Als u goederen invoert of goederen uitvoert, moet u douaneaangifte doen. Dit kan u zelf doen of laten doen door een douane-expediteur of douaneagent. Wilt u dat goederen onder douanetoezicht worden geplaats? Ook dan moet een douaneaangifte gedaan worden. Zorg er dus tijdig voor dat u aangifte kan doen of dat u een douane-expediteur of douaneagent inschakelt.

  • Douane-vergunningen

De douane heeft diverse bijzondere regelingen waarmee u (tijdelijk) geen invoerrechten verschuldigd bent. De regelingen douanevervoer, opslag, specifieke bestemming en veredeling zijn de bijzondere regelingen. U kan dan namelijk iets met de goederen doen onder een dergelijke regeling terwijl u nog geen invoerrechten verschuldigd bent. Hiervoor heeft u wel een vergunning nodig. Ga dus tijdig na of u gebruik kan, of moet maken van een bijzondere regeling. Het aanvragen van dergelijke vergunningen kan veel tijd kosten.

  • Douaneformaliteiten

Naast het indienen van aangiftes en het voldoen van invoerrechten kunnen er ook aanvullende formaliteiten gelden. Zo gelden er aanvullende regels voor agrarische producten of voor de uitvoer van afvalstoffen. Krijg dus tijdig in beeld met welke douaneformaliteiten u te maken krijgt.

  • Art. 23 van de omzetbelasting

Als u goederen invoert vanuit het Verenigd Koninkrijk loopt u na 31 december 2020 tegen invoer-btw aan. Dit betekent dat u bij invoer btw moet afdragen. Dit kan slecht uitpakken voor uw liquiditeitspositie. Daarom is het mogelijk om, onder voorwaarden, een art. 23 vergunning aan te vragen. Met deze vergunning wordt de btw uitgesteld tot uw periodieke btw-aangifte, hierdoor kan u de btw afdragen en, als u een aftrekgerechtigde onderneming bent, gelijk de btw in aftrek brengen. Ga na of u van deze vergunning gebruik kan en wil maken.

Heeft u vragen of wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief! 

Thanh Thanh Nguyen

Thanh Thanh Nguyen

076 - 30 36 500