Nieuws

Btw-vrijstelling voor managementactiviteiten van een specialistenmaatschap?

In een recente uitspraak van de Rechtbank Noord-Nederland is naar voren gekomen dat de btw-vrijstelling toegepast kan worden op de managementactiviteiten van een specialistemaatschap. De maatschap levert via haar medewerkers medisch specialistische diensten. En heeft daartoe een samenwerkingsovereenkomst gesloten met een ziekenhuis. Door een aantal medewerkers worden managementtaken verricht die bestaan uit het organiseren en coördineren van de zorgdiensten ter ondersteuning van de specialistische zorg.

Btw-vrijstelling kan worden toegepast

De inspecteur is van mening dat sprake is van afzonderlijke prestaties: de medisch specialistische diensten aan patiënten enerzijds en de managementactiviteiten anderzijds. De managementtaken zouden dan zijn belast met btw. De Rechtbank oordeelt echter dat de managementactiviteiten worden verricht aan het ziekenhuis met het oog op kwalitatief en veilig leveren van medisch specialistische zorg. Verder overweegt de rechtbank dat, ook wanneer er sprake is van twee afzonderlijke handelingen, de managementactiviteiten bijkomstig en ondergeschikt zijn aan de medisch specialistische diensten. Tenslotte merkt zij op dat de managementactiviteiten geen doel op zich zijn van het ziekenhuis. De btw-vrijstelling kan dus toegepast worden op de managementactiviteiten van een specialistemaatschap.

Belastingdienst

In de praktijk neemt de Belastingdienst vaak het standpunt in dat managementprestaties verricht door specialistenmaatschappen belast zijn met btw. Deze uitspraak van de rechtbank wijst mogelijk uit dat dit standpunt niet langer houdbaar is.

De kans is reëel dat de inspecteur in deze zaak in hoger beroep gaat. Op een definitief uitsluitsel moeten we dus nog even wachten. Toch is deze uitspraak van de rechtbank een wenselijke uitkomst voor de praktijk.

Heeft u vragen of wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief!