Nieuws

Wat is het BTW-tarief bij accommodatie­­verhuur voor opvang Oekraïense vluchtelingen?

De BTW-tarieven voor de verhuur van accommodaties aan gemeenten voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne zorgt nogal eens voor onduidelijkheid. De Belastingdienst heeft daarom toelichting gegeven om duidelijkheid te geven.

• Als hotels, pensions of vakantiebestedingsbedrijven logies aanbieden aan personen die daar een korte periode verblijven, geldt het BTW-tarief van 9%. Dit tarief geldt ook voor de verhuur van een vakantie-accommodatie aan een vakantiebestedingsbedrijf dat deze accommodatie gebruikt om logies aan te bieden aan personen die daar voor een korte periode verblijven.

• Verhuur van accommodaties door hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven aan gemeenten voor de opvang van asielzoekers aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) of het Ministerie van Justitie en Veiligheid (J&V) is volgens het huidige beleid belast met 9% BTW. Het verblijf van de asielzoekers in deze accommodaties duurt soms relatief lang, maar door de aard van het verblijf kan het worden gezien als een verblijf voor een korte periode. Ook bij de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne door gemeenten kan het verblijf door de aard van het verblijf worden gezien als een verblijf voor een korte periode. Daarom kan het huidige beleid ook worden toegepast als hotels, pensions en vakantiebestedingsbedrijven accommodaties voor de opvang van deze vluchtelingen verhuren aan gemeenten. Ook dan geldt het BTW-tarief van 9%.

• De enkele verhuur van ongemeubileerde onroerende accommodaties buiten het kader van het hotel-, pension-, en vakantiebestedingsbedrijf voor de tijdelijke opvang van asielzoekers valt op basis van het huidige beleid niét onder het lage BTW-tarief van 9%. Deze verhuur is volgens de wet vrijgesteld van BTW. Dit geldt ook voor de verhuur van ongemeubileerde onroerende accommodaties voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, zoals bij de verhuur van kloosters en kantoorruimte.

• De enkele verhuur van roerende zaken voor de tijdelijke opvang van asielzoekers of vluchtelingen uit Oekraïne is belast met het algemene BTW-tarief van 21%, zoals bij de verhuur van een stacaravan of container.

In de praktijk

Bij verhuur voor een kortlopende periode kan makkelijk discussie met de Belastingdienst ontstaan. Het begrip ‘kortlopende periode’ zorgt vaak voor onduidelijkheid. Met deze mededeling geeft de Belastingdienst meer duidelijkheid. Naar onze mening kan de mededeling worden toegepast met terugwerkende kracht. Het is namelijk de uitleg van een bestaande regeling.

Heeft u vragen over welk BTW-tarief van toepassing is? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Jos Philips

mr. Jos Philips

076 - 30 34 627

06 - 57 71 53 82