Nieuws

Btw-structuur bij shortstayverhuur onder vuur

Het ministerie van Financiën heeft een wetsvoorstel gemaakt over de aftrek van btw bij shortstayverhuur. Iedereen kan hier nu via internetconsultatie commentaar op geven.

Als een woning na een grote verbouwing wordt aangeboden voor shortstayverhuur, mag een ondernemer de btw op deze verbouwing aftrekken.

De shortstayverhuur is de verhuur van een woning aan toeristen of expats voor een kortlopende periode. Deze verhuur is belast met 9 procent btw. Als de ondernemer vervolgens in een later jaar overgaat tot btw-vrijgestelde woningverhuur, blijft het aftrekrecht in stand.

Deze opzet werkt alleen bij verbouwingen. Als sprake is van nieuwbouw of een zéér ingrijpende verbouwing, dan wordt het pand tien jaar lang ‘gevolgd’ door de Belastingdienst. Dit is de zogenoemde ‘herzieningsregeling. Voor diensten zoals een verbouwing is deze regeling nu nog niet van toepassing.

Voorgestelde wijzigingen

In het wetsvoorstel staat nu dat de herzieningsregeling wordt uitgebreid naar diensten aan onroerende zaken van tenminste 30.000 euro. Hieronder vallen bijvoorbeeld verbouwingen en groot onderhoud. De ondernemer moet vier jaar lang bijhouden of de btw-aftrek moet worden gecorrigeerd. De eerder toegepaste btw-aftrek wordt daarom in elk jaar (telkens voor 1/5 deel) vergeleken met het gebruik van de dienst (voor belaste of vrijgestelde prestaties) in dat jaar.

Met deze maatregel wil de overheid een gelijker speelveld voor vastgoedondernemers creëren. Hierdoor wordt de belastingbesparende structuur met kortdurende verhuur namelijk veel minder aantrekkelijk.

De beoogde ingangsdatum voor de wetgeving is 1 januari 2026.

Kijk voor het volledige bericht en de link naar de internetconsultatie op rijksoverheid.nl.

Heeft u vragen over dit wetsvoorstel of over andere btw-gerelateerde zaken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Thanh Thanh Nguyen

Thanh Thanh Nguyen

076 - 30 36 500