Nieuws

Btw op algemene kosten deels aftrekbaar

Het kan in de praktijk lonen om voor de btw te kijken of kosten direct toerekenbaar zijn aan activiteiten, dit kan in bepaalde gevallen leiden tot een hogere teruggaaf als veel kosten toerekenbaar zijn aan activiteiten met recht op aftrek. De directe toerekenbaarheid moet wel aan te tonen zijn. Soms is het juist voordeliger om kosten niet direct toe te rekenen!

Als een onderneming deels economische activiteiten heeft, maar ook deel niet-economische activiteiten, dan is niet alle btw aftrekbaar, deze berekening wordt ook wel de pre pro-rata genoemd. Voor de btw maken we onderscheid tussen twee soorten kosten; directe kosten en algemene kosten. Directe kosten volgen het btw-regime van de activiteiten waaraan ze toerekenbaar zijn. Bij de aftrekbaarheid van algemene kosten wordt bijvoorbeeld gekeken naar de omzetverhouding van de gehele onderneming. Als de gehele onderneming voor 60% economische activiteiten heeft met recht op aftrek, dan is 60% van de btw van de algemene kosten aftrekbaar.

Beveiligingskosten coffeeshop, wel of niet aftrekbaar?

In de zaak exploiteert belanghebbende, een fiscale eenheid, een aantal coffeeshops, maar ook reguliere horeca. Belanghebbende heeft beveiligingskosten gemaakt. De inspecteur is van mening dat deze kosten direct toe te rekenen zijn aan de coffeeshopactiviteiten. Coffeeshopactiviteiten worden aangemerkt als niet-economische handelen die niet belast zijn met btw, met als gevolg dat kosten die direct toerekenbaar zijn aan deze activiteiten niet aftrekbaar zijn.

Belanghebbende is het hier niet mee eens. Het is namelijk niet goed denkbaar dat de beveiligers zich uitsluitend zullen richten op kopers dan wel gebruikers van softdrugs, maar bij incidenten in de coffeeshops ingrijpen en dan geen onderscheid maken tussen softdrugs-klanten en andere klanten. Belanghebbende krijgt gelijk en krijgt gedeeltelijk recht op aftrek.

Heeft u vragen of wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief! 

Jos Maaskant

mr. Jos Maaskant RB

0113 - 23 94 46

06 - 11 70 53 82