Nieuws

Btw en transport: hoe zit het nu in elkaar?

De btw-regels voor transport zijn in de praktijk lang niet altijd even makkelijk en duidelijk. Door het vervoer in verschillende landen heeft u ook te maken met verschillende btw-tarieven. Wanneer moet u welk tarief rekenen en geldt voor alles soorten transporten datzelfde tarief? Dit zijn vragen die wij regelmatig voorbij zien komen.

In welk land wordt de btw betaald?

Het lijkt niet altijd logisch, maar u kijkt niet waar het vervoer feitelijk plaatsvindt. U kijkt namelijk waar de afnemer van de vervoersdienst is gevestigd. De dienst is dus niet belast in het land van de bestemming van de goederen, maar juist in het land waar de opdrachtgever is gevestigd.

Voorbeeld

U krijgt een opdracht van een Belgische ondernemer om goederen te vervoeren van Breda naar Rotterdam. De opdrachtgever is gevestigd in België en de dienst is daarom belast in België. Krijgt u een opdracht vanuit Duitsland voor een rit van Antwerpen naar Parijs? Dan is de dienst belast in Duitsland.

U hoeft in deze gevallen geen btw af te dragen in België of Duitsland. Op de factuur vermeld u ‘btw verlegd’ met het btw-nummer van uw afnemer.

Let op!

Krijgt u een opdracht van een Nederlands bedrijf om goederen te vervoeren van Lille naar Parijs? Dan moet u juist wel met Nederlands btw factureren.

Moet ik altijd btw betalen?

Nee, het is niet in alle situaties nodig om btw te rekenen. Er zijn een aantal situaties waarin u geen btw moet rekenen over het transport:

  • Uitvoer buiten de EU;
  • Bij invoer in de EU;
  • Bij “kopstaart” vervoer.

Dit geldt ook als de opdrachtgever een Nederlands bedrijf is.

Brexit

Naast alle logistieke uitdagingen zijn btw en invoerrechten een hot item door de Brexit. Als vervoerder krijgt u daar vroeg of laat ook mee te maken. Vervoert u vanuit Nederland naar de UK? Dan is de btw in 2021 belast met 0%, omdat de UK nu gezien wordt als derde-land.

Containers

Diensten voor containers die worden gebruikt bij het vervoer van goederen tussen Nederland en het buitenland zijn belast met 0%. Onder deze diensten wordt verstaan het verhuur van containers, onderhoud en reparatie van containers en ook het vervoer en opslag van lege containers.

Opslag van goederen

Voor opslag van goederen kunnen dezelfde regels gelden als voor transportdiensten. Maar er is een belangrijke uitzondering. Als u onroerend goed in Nederland verhuurt, bijvoorbeeld een deel van een opslagloods of een silo, dan is de dienst altijd in Nederland belast. Verhuurt u aan een Belg? Dan moet u Nederlandse btw in rekening brengen!

Heeft u vragen of wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina of neem contact op met onze specialisten. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief!