Nieuws

Btw aftrek bij het doorbelasten van horeca-uitgaven

Voorheen was het zo dat de btw op kosten inzake de spijzen en dranken die bestemd zijn om binnen een hotel, café, restaurant genuttigd te worden, nooit aftrekbaar waren bij de ondernemer. Het idee is dat deze kosten voor eten en drinken bij de eindgebruiker terecht zijn gekomen en dat daardoor de btw niet in aftrek kan worden gebracht.

Als de diensten worden ingekocht door een ondernemer die deze vervolgens weer doorbelast, is dit effect zeer nadelig en ongewenst. De btw-aftrek is dan namelijk alsnog uitgesloten bij de inkopende ondernemer.

Doorbelaste kosten

Ook de staatssecretaris van Financiën vindt dit een ongewenst effect. Vooruitlopend op een wetswijziging heeft hij daarom besloten dat de btw in aftrek gebracht kan worden als de ondernemer deze kosten doorbelast aan een derde en daarover btw afdraagt. Op de factuur moet de ondernemer op de factuur wel vermelden dat het gaat om verstrekking van spijzen en dranken voor gebruik ter plaatse, zodat ook de inkopende ondernemer geen btw in aftrek brengt, tenzij hij zelf in aanmerking komt voor de toepassing van deze goedkeuring.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan graag voor u klaar! Wilt u meer btw-advies? Via onze btw-adviespagina houden we u graag op de hoogte van het laatste nieuws en belangrijke informatie.

 

Thanh Thanh Nguyen

Thanh Thanh Nguyen

076 - 30 36 500