Nieuws

Bridge, dammen, schaken en go gaan toch btw betalen

Het Hof van Justitie EU heeft geoordeeld dat wedstrijdbridge geen sport is in de zin van de btw-richtlijn vanwege een te verwaarlozen lichamelijke component. Door het arrest kunnen denksporten, zoals bridge, schaken, dammen en go de nu nog in Nederland toegepaste btw-sportvrijstelling of het verlaagde btw-tarief voor het gelegenheid geven tot sportbeoefening niet meer toepassen.

Vanuit de Nederlandse overheid bestaat de wens de aanbieders van deze sporten toch vrijgesteld te laten presteren. Daarom is onderzocht of deze ondernemers wellicht gebruik kunnen maken van de culturele vrijstelling. Recent heeft de Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën de Tweede Kamer geïnformeerd dat die vlieger helaas ook niet opgaat voor bridge, schaken, dammen en go. Genoemde denksporten worden in de maatschappij onvoldoende in verband gebracht met cultureel erfgoed.

Aanpassing wet

Per 1 januari 2022 zal de wet worden aangepast. Bridge-, schaak-, dam- en go-verengingen hebben dus tot 1 januari 2022 om hierop voor te bereiden. Een mogelijkheid kan nog zijn om een verzoek in te dienen voor de toepassing van de kleineondernemersregeling bij een omzet tot € 20.000. Een verzoek moet wel tijdig ingediend worden!

Heeft u vragen of wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief! 

Thanh Thanh Nguyen

Thanh Thanh Nguyen

076 - 30 36 500