Blog

Brexit: het leveren van goederen aan het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk heeft zich op 1 februari 2020 uit de Europese Unie teruggetrokken en is daarmee een “derde land” geworden. Op 1 januari 2021 is de overgangsperiode van de Brexit afgelopen. Nu gelden er dus andere regels voor onder andere het leveren van goederen aan ondernemers in het Verenigd Koninkrijk.

Gevolgen bij verkoop goederen

Bij verkoop aan ondernemers in Verenigd Koninkrijk is na de Brexit sprake van export. Hierdoor moet een aangifte ten uitvoer gedaan worden bij de Nederlandse Douane.

Op de factuur moet u 0% btw in rekening brengen. Als voorwaarde voor het gebruik van het 0%-tarief moet u wel kunnen aantonen dat de goederen daadwerkelijk de EU verlaten hebben. De omzet van deze levering moet u opnemen in uw btw-aangifte.

Let op! Zijn de goederen minder waard dan £ 135? Dan gelden er andere regels: In dat geval moet u Britse btw in rekening brengen en heeft u een vrijstelling van de invoer btw. U moet zich dan registreren bij de Britse belastingdienst. Onder voorwaarden mag de btw-verleggingsregeling toegepast worden:

  • De koper is in het Verenigd Koninkrijk een geregistreerde btw-ondernemer;
  • De koper heeft een geldig btw-nummer verstrekt aan de verkoper;
  • De uitgereikte factuur bevat een uitdrukkelijke verwijzing naar de verleggingsregeling.

U moet de Britse btw dan verleggen naar de koper in het Verenigd Koninkrijk.

Gevolgen bij inkoop goederen

Als goederen worden ingekocht bij een leverancier in het UK en worden vervoerd naar Nederland, dan is sprake van import. Er moet bij de Nederlandse Douane een aangifte ten invoer worden ingediend, waarbij de EU-invoerrechten en import-btw moeten worden betaald.

Onder voorwaarden is het mogelijk om invoer-btw uit te stellen tot uw aangifte. Importeert u regelmatig goederen, bijvoorbeeld uit het Verenigd Koninkrijk? Dan komt u misschien in aanmerking voor een art. 23 vergunning. Hiermee bent u niet gelijk aan de grens btw verschuldigd, maar mag u de btw uitstellen tot uw aangifte. Dit heeft als gevolg dat u ook gelijk de btw in aftrek kan brengen, dit kan liquiditeitsproblemen voorkomen.

Door de Brexit zijn de btw-gevolgen van het verkopen en kopen van goederen veranderd. Houd hier dus rekening mee bij het opstellen van de factuur en bij het opstellen van de btw-aangifte!

Heeft u vragen over het leveren van goederen aan het Verenigd Koninkrijk na de Brexit? Neem dan gerust contact met ons op. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief! 

Thanh Thanh Nguyen

Thanh Thanh Nguyen

076 - 30 36 500