Nieuws

Aftrek voorbelasting per 1 januari 2021 beperkt

Nederland heeft op 30 juli 2020 een verzoek bij de Europese Commissie ingediend om het recht op aftrek te beperken als ingekochte goederen of diensten voor méér dan 90% gebruikt worden voor niet-ondernemersactiviteiten. Inmiddels heeft de Europese Commissie dit verzoek beoordeeld en is op 18 december 2020 een voorstel gedaan voor een besluit waarbij Nederland wordt gemachtigd om deze beperking in te voeren.

Aftrek voorbelasting

Onder de huidige regels mag een btw-ondernemer de btw op goederen en diensten in aftrek brengen als hij deze goederen en diensten in enige mate gebruikt voor zijn ondernemersactiviteiten. Als de goederen roerend zijn en deze ook voor privé worden gebruikt, dan moet aan het einde van het jaar een correctie doorgevoerd worden voor het privégebruik. Bij kosten van onroerende goederen is bij aanschaf slechts een evenredig deel aftrekbaar van het ondernemersgebruik.

De voorgestelde regels willen echter het recht op aftrek uitsluiten als een goed of dienst voor meer dan 90% wordt gebruikt voor privédoeleinden. De concrete invulling van dit besluit is nog niet bekend, maar Nederland streeft ernaar om de regel met terugwerkende kracht in te voeren per 1 januari 2021. Deze regeling is in het leven geroepen omdat ondernemers de kosten van hun eigen nieuwbouwwoning terugvragen wegens de plaatsing van zonnepanelen. Of dit is überhaupt is toegestaan, zal binnenkort blijken als de Hoge Raad daarover uitspraak doet. Maar Nederland heeft dat dus niet afgewacht en heeft een oplossing al voorhanden.

Koopt u dus dit jaar diensten of goederen in die maar heel beperkt voor bedrijfsdoeleinden wordt gebruikt? Zorg er dan in ieder geval voor dat u kunt aantonen dat de goederen of diensten voor meer dan 10% voor bedrijfsdoeleinden worden gebruikt.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief! 

Thanh Thanh Nguyen

Thanh Thanh Nguyen

076 - 30 36 500