Blog

WKR tips: zo benut u de vrije ruimte dit jaar nog optimaal

Ondernemers mogen onder de werkkostenregeling (WKR) een percentage van het fiscale loon besteden aan onbelaste vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen voor hun werknemers. Dat is de vrije ruimte. Deze vrije ruimte is normaal gezien 1,7% over de eerste € 400.000 van de totale loonsom en 1,2% over het meerdere. Dit jaar is alles anders en dat geldt ook voor de vrije ruimte. Deze bedraagt in 2020 maar liefst 3% in plaats van 1,7%. Dit biedt u de mogelijkheid om uw werknemers in deze moeilijke tijd een extraatje te geven. Wij hebben al wat voorwerk voor u gedaan en delen graag enkele handige WKR tips. Daarmee kunnen u en uw medewerkers optimaal profiteren van deze extra vrije ruimte. 

In normale jaren ging veel van de vrije ruimte op aan teamuitjes en borrels. Dit zijn normaal gezien dé gelegenheden bij uitstek om het saamhorigheidsgevoel en de teamspirit nog eens goed te benadrukken. Nu we anderhalve meter afstand houden en thuis werken de norm is, lijken deze activiteiten dit jaar niet mogelijk. En dat terwijl het versterken van de onderlinge band en/of het uitspreken van uw waardering juist nu zo belangrijk is. Gelukkig zijn daarvoor nog volop mogelijkheden. Een belangrijk aandachtspunt bij al onze WKR tips, is dat de vergoeding of verstrekking wel gebruikelijk moet zijn. Twijfelt u daaraan? We denken graag met u mee.  

WKR tips: zo benut u de vrije ruimte nog optimaal 

 1. Geef een thuiswerkvergoeding
  Nu veel medewerkers thuiswerken, maken zij kosten die zij normaal niet zouden maken. De verwarming blijft wat langer aan en de kopjes koffie en thee komen ten laste van het gezinsbudget. Reken maar dat uw medewerkers het waarderen als u hen hiervoor een thuiswerkvergoeding aanbiedt.  
 2. Keer een bonus uit
  Als er voldoende vrije ruimte is, kunt u deze gebruiken om uw medewerkers eenmalig extra te belonen voor hun inzet in het afgelopen jaar. Het is immers een jaar waarin veel van uw medewerkers werd gevraagd. De bonus kunt u netto verlonen, zonder dat u extra werkgeverslasten verschuldigd bent. Normaliter bent u als werkgever aan zo’n bonus bijna het dubbele kwijt. Wie in eerdere jaren ook een bonus gaf, kan er nu voor kiezen deze bonus netto in de vrije ruimte op te nemen in plaats van deze als bruto looncomponent te verlonen. 
 3. Uitruil van loonbestanddelen
  U kunt uw medewerkers vragen om een deel belast loon uit te ruilen voor een (netto) vergoeding of verstrekking, die in de vrije ruimte onderbrengtdenk bijvoorbeeld aan een fiets of laptopHet voordeel voor de medewerker is feitelijk de belastingkorting, want hij levert een bruto bedrag in en krijgt daarvoor de netto waarde terug. U op uw beurt verlaagt hiermee het brutoloon en betaalt daardoor minder werkgeverslasten. Eventueel kan deze uitruil nog verder uitgebouwd worden door hiervoor het overschot aan vakantie-uren van medewerkers in te zetten. Lees daar meer over in onderstaande tip! Overigens kan de uitruilregeling ook worden toegepast op de vaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer, voor zover die nog niet is benut.
 4. Gebruik de vakantie-uren
  De voornoemde tip ten aanzien van de uitruilregeling kan nog verder uitgebouwd worden door hiervoor het overschot aan vakantie-uren in te zetten. Door de vakantie-uren extra te verlonen ter waarde van bijvoorbeeld een fiets of laptop, voorkomt u een duur stuwmeer aan vakantie-uren. Gelijktijdig is uw werknemer blij met de fiets/laptop zonder het gevoel te hebben iets te moeten inleveren.Normaliter is het uitbetalen van vakantie-uren een dure optie voor de werknemer. Bij voldoende vrije ruimte, kunt u de uitbetaling van die vakantie-uren in de vrije ruimte onderbrengen, zodat u dit jaar de uitbetaling ervan netto kunt doen. Zo vermindert u de reserve voor vakantie-uren, terwijl uw werknemer er meer aan over houdt.
 5. Creëer een veilige werkplek
  Voor veel medewerkers is het thuis behelpen, op een oude stoel of aan een krakkemikkige keukentafel.En dat terwijl fitte, gezonde medewerkers belangrijk zijn voor uw bedrijf. U kunt overwegen een vergoeding of verstrekking te doen voor bijvoorbeeld een goede bureaustoel.
 6. Online teambuilding
  Ook online is veel mogelijk. Denk aan een pubquiz waarbij iedere medewerker thuis een bier- of wijnpakketje krijgt afgeleverd. Of spreek uw dank uit met een extra groot kerstpakket. De extra vrije ruimte biedt u nu alle kansen om eens flink uit te pakken.

Natuurlijk, ook de kosten die u maakt binnen de vrije ruimte moeten betaald worden. Maar let wel, arbeid is uw kapitaal. Het is om die reden belangrijk om uw medewerkers fit en gemotiveerd te houden. Door op een slimme manier gebruik te maken van de vrije ruimte, kunt u dit op een voordelige manier realiseren. Bij Schipper Accountants zijn we altijd bereid om met u mee te denken over ideeën. We brainstormen graag met u mee

Webinar
In onze webinar ‘Besparen met de WKR in 2020!’ vertelt adviseur Joanita de Pagter u meer over de mogelijkheden die er zijn en wordt er dieper ingegaan op het berekenen van de vrije ruimte voor dit jaar. Bent u geïnteresseerd in dit webinar? Klik hier om de webinar terug te kijken.

Doe de WKR-check

Benut u de WKR al optimaal? Of loopt u juist risico? Onze WKR-check geeft u snel en efficiënt inzicht in uw persoonlijke situatie. Met deze analysetool stroomlijnen we uw WKR-administratie en weet u direct wat er kan en wat er béter kan. Zo houdt u eenvoudig grip op de WKR. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw onderneming? Klik op onderstaande knop voor meer informatie en vraag een vrijblijvend voorstel aan!  

Joanita de Pagter

Joanita de Pagter

06 - 23 50 84 28