Blog

Duurzaam investeren: zakelijke en particuliere win-win!

‘Europese gasprijzen schieten door het dak’, ‘Energieprijzen stijgen naar ongekende hoogten’, ‘Benzine kost voor het eerst meer dan 2,25 euro’. Zomaar een paar krantenkoppen van de afgelopen weken.

Dat duurzaam investeren niet enkel goed is voor het klimaat, maar zeker ook interessant is voor uw portemonnee blijkt dagelijks weer uit het nieuws. Zowel de stroom- als gasprijzen lopen flink op. Een liter benzine is in Nederlands nergens meer onder de 2 euro verkrijgbaar en het verwarmen van uw huis levert een oplopende rekening op.

Grip op energieprijzen

Hoe houdt u in deze markt toch grip op stroom- en gasprijzen? Duurzame investeringen kunnen hier bij helpen. Denk aan zonnepanelen of een warmtepomp om het verbruik van stroom en gas terug te dringen. Bij voorkeur in combinatie met een elektrische auto, zodat u ook van de hoge brandstofprijzen af bent. De overheid stelt voor duurzame investeringen, zoals een warmtepomp of zonneboiler, Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) beschikbaar. Daarnaast is tot en met 31 december 2023 subsidie voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen beschikbaar.

Op de duurzame toer

Nederland heeft de weg naar zonnepanelen inmiddels wel gevonden. We zijn het aantal van 1,5 miljoen zonnepaneelinstallaties vorig jaar al gepasseerd. Toen werd ook de grens van 1 miljoen warmtepompen overschreden. Het grootste deel daarvan werd verkocht als airco. Op de weg zijn steeds meer elektrische auto’s te zien. In Nederlands rijden er inmiddels zo’n 400.000 elektrische auto’s rond. De (elektrische) Kia Niro was in 2021 de meest verkochte auto.

Interessante particuliere én zakelijke investering

Steeds meer particuliere daken worden van zonnepanelen voorzien. De fiscale voordelen die daar aan verbonden zijn geven veel particulieren het juiste duwtje in de rug. Als particulier kunt u de btw over de aanschaf en installatie namelijk terugvragen. Gemiddeld verdient u de investering in zonnepanelen in 6 á 7 jaar terug, zodat u met de gemiddelde levensduur van 25 jaar daarna heel wat jaren van gratis stroom kunt genieten.

Maar ook zakelijk zijn zonnepanelen een aantrekkelijke investering. Als ondernemer kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van de energie-investeringsaftrek. Dit is een extra aftrekpost als uw installatie een gezamenlijk piekvermogen van meer dan 15 kW opwekt. Dat komt neer op ongeveer 40 zonnepanelen. Daarnaast leveren zonnepanelen, samen met een laadpaal voor de elektrische auto’s van bezoekers, een bijdrage aan uw MVO-imago.

Meer weten?

Vraagt u zich af of een particuliere of zakelijke duurzame investering interessant voor u is? Neem dan contact met ons op. Onze specialisten denken graag met u mee, bij voorkeur voordat u uw investering uitvoert. Er zijn namelijk diverse voorwaarden en deadlines, bijvoorbeeld voor het aanmelden van de energie-investeringsaftrek bij een zakelijke investering of het terugvragen van de btw als particulier. Het zou toch jammer zijn als u achter het (stroom)net vist!