Nieuws

Verlaagd btw-tarief op levering foto’s

Op 5 september 2019 heeft het Europese Hof van Justitie een uitspraak gedaan over de toepassing van het verlaagde btw-tarief op de levering van portretten en trouwfoto’s. In de Europese richtlijn over de heffing van de omzetbelasting gaat het om de vraag of een foto kunst is en niet om de vraag of een foto gemaakt is door een kunstenaar.

Het Hof van Justitie komt daarom tot het oordeel dat alle foto’s die voldoen aan de, in de richtlijn gegeven criteria, kunstvoorwerpen zijn. De criteria hiervoor zijn:

  • de foto is genomen door de maker;
  • door hem/haar afgedrukt, of onder toezicht afgedrukt;
  • gesigneerd en genummerd;
  • met een oplage van maximaal 30 exemplaren.

Professionele fotografen passen al jaren het lage btw-tarief toe op fotoboeken en de bijbehorende fotoshoot op basis van Tabel I, post a30, de tabelpost van boeken. Nu kunnen ook andere leveringen van een fotograaf onder het verlaagde tarief vallen.

Een fotograaf kan afgedrukte en digitale foto’s leveren. De afgedrukte en geleverde foto’s kunnen worden aangemerkt als kunst wanneer ze voldoen aan de genoemde en gestelde criteria (gemaakt, afgedrukt, gesigneerd en genummerd). De fotoshoot zelf is dan ook belast tegen het verlaagde tarief, omdat ze als bijkomstig gezien worden bij de hoofdprestatie.

Het leveren van digitale foto’s is voor de btw lastiger te kwalificeren; er wordt namelijk een dienst geleverd in plaats van een “goed”. Daarnaast worden de foto’s dan niet door hem/haar afgedrukt, of onder toezicht afgedrukt. De levering van digitale foto’s zouden dan belast worden met het verhoogde tarief, in ieder geval in de ogen van de Belastingdienst. Wij adviseren om bij digitale foto’s samen met een adviseur goed te kijken naar de mogelijkheden die er zijn om het lage btw-tarief wel of niet toe te passen.

Schipper Accountants is altijd dichtbij. Ook bij u in de buurt.

Bekijk contactgegevens en medewerkers bij u in de buurt.