Snijmais
Bij de teelt van snijmais heeft u de volgende mogelijkheden:
- U teelt, na de maisoogst, direct aansluitend maar uiterlijk 1 oktober een toegestaan vanggewas, dat pas vanaf 1 februari vernietigd mag worden.
- U past onderzaai toe. Dan mag u de mais na 1 oktober oogsten. Deze onderzaai mag ook pas vanaf 1 februari worden vernietigd.
- U teelt een wintergraan na de oogst van mais. Dit wintergraan gebruikt u als hoofdteelt in het volgende jaar. U mag de mais dan na 1 oktober oogsten, indien het wintergraan uiterlijk 31 oktober wordt ingezaaid.
Biologische en overig mais
Teelt u biologische mais of andere mais dan snijmais (bijv. CCM of korrelmais)? Dan moet u direct aansluitend maar uiterlijk 31 oktober een wintergraan telen. Dit gewas hoeft niet als hoofdteelt te dienen in het volgende jaar. Het vanggewas mag vanaf 1 februari worden vernietigd.
Wintergraan
Als wintergraan zijn de volgende gewassen toegestaan: spelt, triticale, winterrogge, -tarwe of -gerst.
Niet combineren
Komt uw investering in aanmerking voor EIA en MIA? Dan moet u kiezen voor één van deze regelingen of uw investeringskosten opsplitsen in een EIA- en een MIA-deel. Wij kunnen u hierbij adviseren. U kunt EIA niet combineren met ISDE.
Laat u goed informeren bij uw keuze t.a.v. de verplichte teelt van een vanggewas na snijmais. Voldoet u niet aan de regels? Dan riskeert u een korting op uw bedrijfstoeslag en intrekking van derogatie.
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met uw Schipper adviseur.