Nieuws

Regeling thuiswerkende grens­arbeiders met halfjaar verlengd

Thuiswerkdagen voor grensarbeiders uit Duitsland of België in de coronaperiode worden voor de loonheffingen aangemerkt als gewerkt in Nederland. Deze regeling, die zou stoppen per 1 januari 2023, is met een halfjaar verlengd.

Nederland heeft met België en Duitsland overeenkomsten gesloten over grensarbeiders die bij een bedrijf in Nederland werken en wonen in België of Duitsland. Als zij door de coronamaatregelen gedwongen thuis moeten werken, mogen Nederlandse loonheffingen ingehouden worden. De thuiswerkdagen worden aangemerkt als werkdagen in Nederland als ze zonder de coronamaatregelen ook in Nederland zouden zijn verricht.

Naar een structurele oplossing

Per 1 januari 2023 zouden deze afspraken stoppen, maar staatssecretaris Van Gennip (SZW) heeft besloten de regeling met een halfjaar te verlengen. Dit is een tussenoplossing, zodat het ministerie nog een halfjaar heeft om een structurele oplossing uit te werken. Het kabinet wil voor de lange termijn een oplossing vinden voor thuiswerkende grenswerkers, maar gezien de complexiteit duurt het nog even voordat die er zijn.

Zit de werknemer noodgedwongen thuis met behoud van salaris? Dan blijft zijn salaris ook tijdens deze periode belast in het land waar hij onder normale omstandigheden zou hebben gewerkt. Voor de werknemer verandert er dus niets onder deze afspraken.

Ilkin Bajramov

0113 - 23 94 00

06 - 82 01 44 68