Nieuws

Nieuw btw-nummer voor eenmanszaken

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer. Daarmee voldoet de belastingdienst aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om voor een alternatief te zorgen voor het huidige nummer, welke het Burgerservicenummer (BSN) bevat.

De ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland vermelden het btw-identificatienummer op hun facturen en website en bevat het Burgerservicenummer. De AP stelt dat het BSN een vertrouwelijk nummer is, wat is bestemd voor communicatie tussen burger en overheid.
Staatssecretaris Snel schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat dit nummer niet openbaar moet worden gemaakt. In het voorgestelde alternatief wordt aan alle eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer uitgereikt, dat zij bijvoorbeeld gebruiken voor vermelding op facturen en de website. Hiermee wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt.

Voor de betrokken ondernemers betekent het dat zij in de loop van 2019 een nieuw btw-identificatienummer krijgen en daarmee de gegevens per 1 januari 2020 moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software ervoor zorgen dat de producten met het nieuwe nummer overweg kunnen.

Heeft u vragen over het nieuwe btw-nummer? Neem dan contact op met uw Schipper adviseur.

Schipper Accountants is altijd dichtbij. Ook bij u in de buurt.

Bekijk contactgegevens en medewerkers bij u in de buurt.