Klantverhalen

Dubbelportret: Melkveebedrijf Scheepers

Lees hier het dubbelportret tussen ondernemer Johny Scheepers van Melkveebedrijf Scheepers en Klantadviseur Martijn Hesselmans.

De adviseur naast de ondernemer

Martijn Hesselmans is nu één jaar relatiebeheerder bij het melkveebedrijf van Johny Scheepers. Hij nam het stokje over van collega Koen Laseroms. “Johny en zijn vrouw Susan zijn ondernemers die met hun tijd mee gaan. Ze zetten alle digitale mogelijkheden in die er zijn om de administratie zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Dit biedt ruimte om samen te sparren. Meestal zien we elkaar ieder kwartaal, om de resultaten te bespreken, te optimaliseren en natuurlijk om op het persoonlijke vlak even bij te praten.”

Johny werkte jarenlang in een maatschap met zijn ouders. Een paar jaar terug nam hij het bedrijf over. Hij ging op de boerderij wonen en zijn ouders in het dorp. Vorig jaar is zijn vrouw toegetreden tot de maatschap. “Ik vind beiden bijzonder toegankelijke en open ondernemers.  Ze praten makkelijk over het bedrijf en vertellen waar ze tegenaan lopen en waar ze naartoe willen. In de contacten die wij hebben, merk ik dat ze graag op de hoogte blijven van actualiteiten, bijvoorbeeld over ontwikkelingen in de sector, wijzigingen in de wetgeving of prijsontwikkelingen.”

Van papier naar praktijk

Martijn is wat dat betreft de perfecte gesprekspartner. Naast zijn werk bij Schipper, runt hij samen met zijn ouders een eigen melkveebedrijf. Verder heeft hij ruim zeven jaar gewerkt bij een bedrijf in de mengvoederindustrie. “Voordat ik op bezoek ga, zorg ik altijd dat ik goed voorbereid ben. Mijn kracht is dat ik beschik over praktische, technische informatie. Ik kan een goede vertaalslag maken van de cijfers op papier naar acties in de stal.”

”Een goede vertaalslag maken van de cijfers op papier naar acties in de stal, dat is mijn kracht.”

Investeren in fosfaatrechten

Recent stonden Johny en zijn vrouw voor de keuze om het bedrijf in te krimpen of te investeren in meer fosfaatrechten. Uiteindelijk kozen ze voor het laatste. Martijn kon hen daarbij uitstekend van dienst zijn. “Ik heb kunnen bemiddelen bij de overname van deze rechten van een andere klant van ons, die wilde stoppen. Het is leuk om dat te kunnen begeleiden.

Ammoniakwetgeving

De volgende keuze waarbij Martijn met de jonge ondernemers meedenkt, heeft betrekking op de ammoniakwetgeving. Boeren in Noord-Brabant moeten uiterlijk 1 januari 2022 aan die wetgeving voldoen. “Dit betekent dat de roostervloeren in de stallen aangepast moeten worden. Ik probeer ze inzicht te geven in de gevolgen van de verschillende opties.”

Dubbelportret Scheepers

De ondernemer naast de adviseur

“Ik ben de vierde generatie melkveehouder en ben opgegroeid op de boerderij. De vrijheid die het vak biedt, vind ik geweldig. Natuurlijk is het hard werken en soms zit er financieel eens een wat minder jaar tussen, maar wat het vak echt lastig maakt, is de wet- en regelgeving. Dat is drama. Ik wil niet stoppen, maar als ik zou het doen, dan zou dat daardoor komen.”

‘De Armenhoef’ heet de monumentale boerderij in Best. Sinds zijn ouders naar het dorp zijn verhuisd, woont Johny hier met zijn vrouw Susan en de kinderen. Het melkveebedrijf telt circa negentig koeien en ruim vijftig kalveren. Verder verbouwt hij voor eigen gebruik mais en gras. Hiermee heeft Johny een bedrijf van gemiddelde grootte. “Met het werk ben ik opgegroeid. Het zijn lange dagen. Ik begin ’s ochtends om vijf uur met melken. Dat doe ik ’s middags ook rond die tijd. Als ik wil, kan ik om half zeven klaar zijn, maar vaak is er nog ander werk. Toch geniet ik van de vrijheid die ik heb. Je werkt voor jezelf en aan huis.”

Cijfers en dagelijkse praktijk

De administratieve kant van het bedrijf heeft hij ondergebracht bij Schipper. Lange tijd was Koen Laseroms zijn adviseur, maar sinds circa een jaar is dit Martijn Hesselmans. Johny werkt prettig met Martijn samen. “De eerste keer dat ik hem ontmoette, was toen we de jaarcijfers bespraken met Koen. Het klikte direct goed. Martijn heeft thuis ook een melkveehouderij, dus hij weet waarover ik praat. Dit betekent dat we veel sparren over de cijfers, maar ook over de praktische kant van het bedrijf.”

”Martijn weet waarover ik praat. We sparren veel over de cijfers, maar ook over de praktische kant van het bedrijf.”

Administratie

De administratie van het bedrijf verzorgt Susan. Dat gaat eenvoudig digitaal. Zelf betaalt Johny iedere zondag alle facturen. “Ik vind het belangrijk om hier inzicht in te hebben. Zo doe ik bijvoorbeeld ook de gecombineerde opgave zelf.” De aangeleverde informatie wordt door Schipper verwerkt tot btw-aangiften en de jaaropgave. Die laatste wordt jaarlijks besproken.

Kennisdelen

De kennis die Martijn heeft van het melkveebedrijf is Johny al een paar keer van pas gekomen. “Het aankopen van nieuwe fosfaatrechten heeft hij voor mij kunnen regelen. Verder was er het programma aanpak stikstof (PAS). En nu staan we weer voor een volgend dilemma: de ammoniakwetgeving in Noord-Brabant, waaraan we al in 2022 moeten voldoen. Gelukkig weet Martijn hier ook veel van en kunnen we daar samen over praten. Het komt waarschijnlijk neer op een flinke investering waarvan ik geen euro terug zal zien.”

Martijn Hesselmans

076 - 30 36 520

06 - 20 28 64 78

Schipper Accountants is altijd dichtbij. Ook bij u in de buurt.

Bekijk contactgegevens en medewerkers bij u in de buurt.