De adviseur naast de ondernemer

“René is een ondernemer met visie. En met lef. De investering in een crematorium is enorm, zeker in vergelijking met wat nodig was voor het natuursteenbedrijf. Het is René gelukt om in minder dan twintig jaar een prachtig familieconcern op te bouwen. Bijzonder is dat hij het ambachtelijke werk in de steenhouwerij weet te combineren met de gastvrijheid van het crematorium.”

Cor Stapel komt al bijna twintig jaar bij René Drijver over de vloer. Het was destijds één van zijn eerste klanten. Hij ziet in hem een echte ondernemer, maar wel één met speciale capaciteiten. “René is een echte win-win denker. Hij wil het beste voor zijn medewerkers, die grotendeels familie zijn, maar ook voor zijn klanten en de uitvaartverzorgers. Hij heeft op die manier een groot netwerk om zich heen weten te bouwen van mensen die hem iets gunnen.”

Financiering regelen

Het idee van het crematorium kwam op het juiste moment, volgens Cor. “Dat is zijn kracht. Hij denkt na en durft keuzes te maken. Bovendien waren de trends gunstig en sloten de nieuwe activiteiten prima aan op de reeds bestaande bedrijfsactiviteiten in dezelfde branche.” De financiering van het plan was een heel ander verhaal. Dit speelde ten tijde van de kredietcrisis en banken waren minder bereid om in dergelijke ambitieuze plannen mee te gaan. “Ik begeleid René al sinds 2003 en heb altijd gehamerd op gedegen bedrijfsvoering en een doordacht uitgavepatroon. Hij had daarmee een enorm goed trackrecord. Natuurlijk heb ik me gestort op het financieringsverhaal. Daarvoor heb ik de hulp in geroepen van onze Credion adviseur Dick de Jong. Hij heeft enorm goed geholpen”, vertelt Cor. “Na zijn inbreng was het dossier verdubbeld”, lacht hij. “Het is een enorm karwei geweest, maar cijfers liegen niet. De animo voor cremeren stijgt en feit is dat er altijd mensen zullen overlijden. Desondanks was veel overtuigingskracht nodig om de financiering rond te krijgen.”

Groeien

Tijdens de bouw is Cor regelmatig gaan kijken. “Het is indrukwekkend om te zien wat ze ervan gemaakt hebben. Ik was positief verrast.” De contacten staan nu weer op een iets lager pitje. “René belt als hij een vraag heeft. Regelmatig klankborden we over strategie en eigenlijk neemt hij geen grote beslissingen zonder vooraf te overleggen. Ik vind het bijzonder dat ik naast deze ondernemer mag staan en met hem mee kan groeien.”

Dubbelportret

De ondernemer naast de adviseur

“Zonder Cor had het crematorium hier niet gestaan. Dat weet ik zeker.” René Drijver, directeur-eigenaar van Kampers Natuursteen in Oud-Beijerland en Crematorium Hoeksche Waard in Heinenoord, roemt de samenwerking met zijn adviseur van de Schipper Groep. “We hebben een goede band. We delen niet alleen zaken met elkaar, maar ook privébeslommeringen. Ik waardeer zijn betrokkenheid.”

René richtte zich jarenlang uitsluitend op het natuursteenbedrijf. Dit bedrijf, waar momenteel zes mensen werken, is gespecialiseerd in het maken, plaatsen, beletteren en restaureren van urnen en graf- en dekstenen. Alles wordt in eigen beheer gemaakt, zodat het grafmonument snel geplaatst kan worden. Toen de omzet in dit bedrijf stagneerde, ging René bij zichzelf te rade: wat was de oorzaak en wat was de oplossing. “Ik zag dat het aantal begrafenissen afnam. Mensen kiezen steeds meer voor cremeren. Zo kwam ik op het idee een crematorium te starten. Zeker ook omdat mensen uit de Hoeksche Waard daarvoor altijd naar Dordrecht of Rotterdam moesten.”

Boven verwachting

Gelukkig was Cor net zo enthousiast. “Hij weet hoe ik in elkaar steek”, zegt hij lachend. Om het plan ook daadwerkelijk tot uitvoering te kunnen brengen, hebben beide heren flink strijd moeten leveren. “Bij de bank heb ik mijn verhaal gedaan, maar de financiële onderbouwing komt mede uit zijn koker. Zonder Cor had het crematorium er niet gestaan.” Inmiddels is het crematorium een jaar open. En met succes. “Mijn vrouw en dochter hebben zorggedragen voor het sfeervolle interieur. Ik prijs mezelf gelukkig met een goed team. We doen het anders dan de meeste crematoria. We nemen de tijd en bieden een relaxte omgeving. Het uitzicht over de polder hier is prachtig en de ruimte fantastisch. We hebben al gezelschappen van vijfhonderd gasten mogen ontvangen. Het gaat echt goed, we draaien boven verwachting.”

Blind vertrouwen

Daarmee is een intensieve periode voor René en Cor afgesloten. De contacten beperken zich nu vaak tot losse telefoontjes als René een vraag heeft of als Cor iets wil bespreken. Ook het crematorium heeft nu zes mensen in dienst. De salarisadministratie van beide bedrijven wordt verzorgd door Sigma Personeelsdiensten. “Als er iets verandert in wet- of regelgeving vertrouw ik er blind op dat Cor hier alert op is. Ik ga ervan uit dat hij het maximale er voor mij probeert uit te halen.”

 

Cor Stapel

Cor Stapel AA FFP

0186 - 63 43 73

06 - 22 37 49 77

Schipper Accountants is altijd dichtbij. Ook bij u in de buurt.

Bekijk contactgegevens en medewerkers bij u in de buurt.