Klantverhalen

Dubbelportret: De Zeeuwse Hemel

Lees hier het Dubbelportret tussen ondernemers Joost en Monique Pieters van De Zeeuwse Hemel en Senior Manager Accountancy John Swaanen en Senior Assistent-Accountant.

De adviseurs naast de ondernemer

John Swaanen en Michel Nieuwenhuijse werken als respectievelijk adviseur en Assistent-Accountant op de vestiging van Schipper in Zierikzee. Samen zetten zij zich in voor De Zeeuwse Hemel; een winkel, café, restaurant en tuin in hartje Zierikzee. “De recente investering in het nabijgelegen hoekpand aan de Melkmarkt 2 hebben we ieder vanuit onze eigen expertise begeleid.” Kenmerkend voor Schouwen-Duiveland is het grote aantal horeca en recreatieondernemers. Schipper heeft de expertise in huis om ondernemers in deze branches optimaal te begeleiden. “De horeca vergt specifieke kennis, bijvoorbeeld op het gebied van brutomarges, personeel en voorraadbeheer”, legt John uit. “Vanuit de vestiging Zierikzee bedienen we een groot aantal ondernemers in deze branches.”

Tweewekelijks contact

De rolverdeling tussen John en Michel is duidelijk. Waar John zich met name richt op bedrijfseconomische adviezen, houdt Michel zich meer bezig met de administratie zelf. “Monique levert tweewekelijks alle inkoop- en verkoopbonnen aan. Ik verwerk deze en stel de betaalbatches op, die vervolgens na beoordeling door Monique, naar de bank gaan. Ik gebruik hiervoor onze cloud-oplossing Schipper Online. Dat werkt ideaal.” Naast deze terugkerende administratieve taken, verricht Michel ook voorbereidende werkzaamheden voor John. “Je kunt denken aan zaken die hij nodig heeft om een goed advies te kunnen uitbrengen. Verder hebben we onderling regelmatig contact over De Zeeuwse Hemel, bijvoorbeeld om de omzetontwikkeling te bespreken of, zoals recent, de voorgenomen investering in het nabijgelegen pand.”

Creatief en gedreven

John kijkt met plezier terug op dat traject. “We hebben de laatste maanden intensief contact gehad. Joost en Monique hebben het plan voor de aankoop en de realisatie van de winkel en drie of vier logeerkamers zelfgeschreven. Ik heb dat aangevuld met een financiële verantwoording. Hiermee zijn we in gesprek gegaan met verschillende banken. Het is bijzonder om met ondernemers als Joost en Monique samen te werken. Zij zijn gedreven, enthousiast en creatief. Zij durven buiten de gebaande paden te denken.”

Persoonlijk contact

Nu het intensieve investeringstraject is afgerond, zal het contact tussen John en Joost en Monique wat minder frequent worden. Gewoonlijk hebben zij drie tot vier keer per jaar overleg. Natuurlijk stapt John daarnaast regelmatig bij De Zeeuwse Hemel binnen. “Ik ga er graag heen om iets te drinken of te eten. De wortelnotentaart is een echte aanrader.”

Dubbelportret

De ondernemer naast de adviseurs

Joost Pieters startte zes jaar geleden, samen met zijn vrouw Monique, De Zeeuwse Hemel in Zierikzee. Niet met een bepaald concept of een doelgroep in gedachten, maar vanuit een gedeelde passie en gevoel voor sfeer. “De Zeeuwse Hemel is niet in een hokje te plaatsen. Het is een ontmoetingsplek waar we een bonte mengelmoes bieden van een delicatessenwinkel, café, restaurant en tuin. Binnenkort kan men hier ook logeren.”

De liefde waarmee Joost over De Zeeuwse Hemel praat, werkt aanstekelijk. Kom je in Zierikzee, dan moet je er zeker binnenstappen. “Het bedrijf is vanuit ons hart ontstaan. We doen dat waar we ons goed bij voelen. Met de cultuur en muziek die we in huis halen, creëren we een bepaalde sfeer. Dit spreekt een bijzonder gemêleerd gezelschap aan. Datzelfde geldt voor onze kaart. We werken bijna volledig met biologische producten en weten streekproducten te combineren met smaken uit andere (wereld)keukens. Dat doen we niet omdat het per se zo moet, maar omdat we ons hier goed bij voelen.”

No-nonsense

De samenwerking met Schipper dateert van circa twee jaar geleden. Ook deze keuze maakten Joost en Monique hoofdzakelijk op gevoel. “Het klikte en dat is belangrijk. Met John is een fijne, no-nonsense samenwerking mogelijk. Hij verkoopt geen praatjes. Michel verzorgt voor ons de dagelijkse administratie. We zijn tevreden met de manier waarop hij dit doet. En wat fijn is, we kunnen vragen stellen zonder ons opgelaten te voelen.”

Spiegel voorhouden

Recent heeft Joost weer ervaren hoe prettig de samenwerking is. “We hebben ons oog laten vallen op een pand iets verderop in de straat, waarvan de tuin uitkomt op onze tuin. Vijf jaar geleden hadden we de mogelijkheid al om erin te stappen, maar dat kwam toen te vroeg. Nu zijn we er klaar voor. We willen hier de winkel creëren met daarboven enkele logeerkamers. We hebben dit traject samen met John gedaan, in een buitengewoon goed samenspel. Ik weet heel goed wat ik wil. John is sterk in het concretiseren en het onderbouwen met cijfers. Bovendien weet hij hoe banken denken. Het gaat om grote bedragen en dan is het fijn dat iemand je de verschillende scenario’s op een goede manier voorspiegelt. Ik had ook een bevriende ondernemer gevraagd om mee te kijken bij dit investeringstraject. Ik waardeer de manier waarop John hiermee omging. Hij beschouwde hem niet als bedreiging, maar als waardevolle aanvulling.”

John Swaanen AA

0111 - 43 99 43

06 - 52 60 44 06