Nieuws

Hoe ga je bij dropshipping om met de btw?

Op 2 maart 2023 heeft de Belastingdienst haar standpunt gepubliceerd over de plaats van levering bij dropshipping. Bij dropshipping heb je een Nederlandse webwinkel en een vaak buiten de EU gevestigde leverancier, bijvoorbeeld in China. Een consument bestelt bij de Nederlandse webwinkel, maar de goederen worden rechtstreeks vanuit China verzonden naar de consument. De vraag is waar deze levering belast is en of de Nederlandse webwinkel hierover btw verschuldigd is.

De Belastingdienst bevestigt dat de levering belast is in China omdat het vervoer daar aanvangt. Maar als de goederen worden verzonden naar de Nederlands klant dan is er wel btw bij invoer verschuldigd. Het post- of koeriersbedrijf zal dat verhalen op de particuliere klant. Dit kan bij klanten een vervelende verassing opleveren: ze krijgen hun pakketje pas als ze ter plekke de btw afrekenen. Bij goederen van een bepaalde waarde (maximaal 150 euro) kan de Nederlandse webwinkel er ook voor kiezen om de btw bij invoer zelf af te dragen.

Dropshipping komt steeds vaker voor en is een populaire manier om een webwinkel te starten zonder te investeren in een grote voorraad. Dropshipping is dus eigenlijk een methode waarmee een webshop andermans producten kan doorverkopen. Afhankelijk van de omstandigheden is er door de webwinkel geen btw verschuldigd, maar het is verstandig om voor de start van dropshipping na te gaan wat de btw-verplichtingen zijn.

Vragen over de gevolgen voor de btw bij dropshipping? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten.

Jos Philips

mr. Jos Philips

076 - 30 34 627

06 - 57 71 53 82