Blog

Btw 2021: wat is er nieuw?

BTW 2021

Alhoewel er geen grote veranderingen plaatsvinden op het gebied van de btw in 2021 zijn er wel een aantal dingen die gaan veranderen die een impact kunnen hebben op uw administratie of uw plannen. Hieronder gaan we dieper in op wat er nieuw is voor de btw 2021: nieuwe tarieven overdrachtsbelasting, Brexit en afstandsverkopen. 

Nieuwe tarieven overdrachtsbelasting

Kopers van 18 tot 35 jaar betalen eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning indien zij die woning als hoofdverblijf gaan gebruiken. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan €400.000. Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen. Voor niet-woningen stijgt het tarief altijd naar 8%. De overheid wil met deze maatregelen starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

De koper moet voldoen aan onderstaande voorwaarden om gebruik te maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting.

  • De koper is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar.
  • De koper koopt een woning.
  • De koper heeft de startersvrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk.
  • De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogenoemde hoofdverblijfcriterium) en verklaart dit schriftelijk.
  • De woning is niet duurder dan € 400.000 wanneer de overdracht na 31 maart 2021 is (tot die datum geldt deze woningwaardegrens niet).

Btw 2021 en Brexit

Handelt u met het Verenigd Koninkrijk? Dan kan de Brexit gevolgen hebben voor uw onderneming. De overgangsperiode van de Brexit loopt af op 31 december 2020. Vanaf dat moment wordt het Verenigd Koninkrijk gezien als een niet-EU land. Dit kan invloed hebben op uw goederenlevering of dienstverlening. Lees hier meer over de brexit en btw in 2021… 

Afstandsverkopen

Naar alle waarschijnlijkheid gaat de nieuwe regelgeving met ingang van 1 juli 2021 in. Dit houdt dus in dat u sneller btw verschuldigd bent over leveringen aan particulieren in andere EU-landen. Deze btw kunt u echter aangeven in de zogenaamde MOSS-aangifte.

Er is sprake van afstandsverkopen indien u levert aan consumenten in andere EU-landen. Voorheen waren er drempelbedragen per land afgesproken. Levert u aan consumenten in een bepaald land, maar blijft die omzet onder dat drempelbedrag? Dan mag u Nederlandse btw in rekening brengen. Overschrijdt u dit drempelbedrag? Dan moet u de lokale btw in rekening brengen, dit zorgt voor een grote administratieve druk.

Met ingang van 1 januari 2021 zouden er nieuwe btw-regels komen voor afstandsverkopen binnen de EU. De Europese Commissie maakte onlangs bekend dat deze nieuwe btw-regels met een half jaar worden opgeschoven. Van 1 januari naar 1 juli 2021. Europese belastingdiensten zijn momenteel druk met de uitrol van fiscale maatregelen voor bedrijven als gevolg van de coronacrisis. Daarnaast spelen fiscale moeilijkheden en onzekerheden rondom een (harde) Brexit een rol. Overheden in heel Europa geven aan dat zij de fiscale maatregelen niet op tijd en kwalitatief juist via de benodigde ICT-projecten kunnen afronden.

Er komt een algemene drempel van 10.000 euro voor afstandsverkopen. Blijft u jaarlijks met uw verkopen in EU-landen onder dit bedrag? Dan mag u als Nederlandse webshop de Nederlandse btw in rekening blijven brengen. Wanneer u boven dit bedrag komt, brengt u het btw-tarief van het EU-land waar de klant gevestigd is in rekening.

De huidige Mini One Stop Shop (MOSS) regeling wordt uitgebreid. Op dit moment mogen alleen ondernemers van digitale e-commerce diensten van deze regeling gebruik maken. Vanaf 2021 kunt u de in andere EU-landen verschuldigde btw via de Nederlandse Belastingdienst aangeven. Dit hoeft niet langer in het andere EU-land. De Nederlandse Belastingdienst zorgt ervoor dat de btw bij het juiste EU-land terechtkomt.

Het is maar de vraag of door de coronacrisis de invoering op 1 juli 2021 doorgaat of dat de implementatie weer doorgeschoven wordt.

Btw in 2021

Heeft u vragen over de btw in 2021 of wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws, interessante blogs en andere belangrijke informatie op het gebied van de btw? Bezoek dan onze btw-advies pagina. Het laatste nieuws ook maandelijks in uw inbox ontvangen? Schrijf u dan in voor onze btw nieuwsbrief! 

Thanh Thanh Nguyen

Thanh Thanh Nguyen

076 - 30 36 500