Er wordt weleens gezegd: ondernemer word je niet, dat ben je. De meeste ondernemers die dit lezen, zullen instemmend knikken, want ondernemen is het mooiste wat er is, maar tegelijkertijd ook het keihard werken.

Met vallen en opstaan wordt er iets moois opgebouwd. Uw bedrijf is uw trots. Misschien noemt u het zelfs weleens ‘mijn kindje’. Maar wie gaat dit levenswerk straks overnemen?

Voor veel ondernemers is het een stil gekoesterde wens om het bedrijf over te dragen aan zoon of dochter. Maar is dit wel zo vanzelfsprekend? Een dergelijke overdracht heeft heel wat voeten in de aarde. Kinderen willen hun ouders niet teleurstellen en andersom blijven veel verwachtingen onuitgesproken. De overdracht van een familiebedrijf is een emotionele kwestie waarbij spanningen op de loer liggen. Er komt meer bij kijken dan alleen de fiscale en technische aspecten.

Op tijd beginnen

“Het is belangrijk om alle partijen goed te laten coachen en begeleiden bij een dergelijke bedrijfsovername”, weet Edwin. “Daarbij is het in de eerste plaats van belang om tijdig te beginnen en goed te beseffen dat het niet alleen om cijfers gaat. Fiscale optimalisering is niet het enige uitgangspunt, want juist gevoel en emotie spelen een grote rol. Heeft de opvolger de capaciteiten in huis om het bedrijf te leiden en de juiste beslissingen te nemen? Hoe wordt er omgegaan met de medewerkers in het traject van bedrijfsopvolging? En blijft de huidige eigenaar nog een rol spelen in de onderneming of wil hij of zij de regie volledig uit handen geven?”

Emotioneel deel

Schipper heeft een team van specialisten voor familiebedrijven dat zich volledig richt op de overdracht of overname van ondernemingen. In de gesprekken met de ondernemer, de potentiële opvolger en andere betrokkenen komen niet alleen de fiscale aspecten, maar ook het emotionele deel van de overname uitgebreid aan bod, zodat er samen met alle partijen naar een duidelijk omschreven plan toegewerkt wordt.

Dankzij deze aanpak kunnen conflicten in de toekomst worden voorkomen, zodat de ouders rustig kunnen genieten van hun oude dag en de opvolger een mooie toekomst tegemoet gaat.

Wilt u graag geadviseerd worden over het overdragen van uw bedrijf binnen de familie? Neem dan contact op met Edwin van Belle.

Edwin van Belle

Edwin van Belle

010 - 31 38 523

06 - 15 44 96 18

Schipper Accountants is altijd dichtbij. Ook bij u in de buurt.

Bekijk contactgegevens en medewerkers bij u in de buurt.