Blog

Anticiperen op de toekomst met strategische personeelsplanning

Strategische Personeelsplanning is een instrument dat vanuit een ander perspectief inzicht en handvatten geeft om als ondernemer te anticiperen op de toekomst. Eigenlijk gunnen we het iedere ondernemer om met strategische personeelsplanning aan de slag te gaan.

Iets voor u?

U denkt misschien dat strategische personeelsplanning niets voor u is. Dat is zeker niet waar. Het is voor iedere organisatie interessant om te kijken welke impact strategie en ontwikkelingen hebben op uw personeelsbestand.

Voor alle duidelijkheid: we hebben het bij strategische personeelsplanning niet over het roosteren van uw personeel, maar over het anticiperen op bewegingen in en buiten uw organisatie. Om tijdig en effectief te anticiperen op hetgeen dat op uw organisatie afkomt, is het van belang om in kaart te brengen wat deze ontwikkelingen inhouden en wat het effectief voor uw organisatie kan betekenen. U kunt hiervoor een meerjarenplan opstellen zodat u niet voor verrassingen komt te staan en vroegtijdig actie kunt ondernemen.

Wat is de koers die u wilt gaan varen?

Zo’n plan opstellen begint met het afvragen welke koers u met uw bedrijf wilt gaan varen. Welke plannen en ambitie heeft u en wat wilt u bereiken? Als u dit concreet heeft gemaakt, dan kunt u gaan kijken naar welke mensen u in uw organisatie heeft en hoe u samen met deze mensen uw plannen kunt bereiken. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf, dat vraagt ook om actie. Dat kan bijvoorbeeld door medewerkers verder te helpen door middel van coaching en training. Te kijken of iedereen op de juiste plaats zit: wil iemand juist meer verantwoordelijkheid of uitdaging? Kan iemand verticaal of horizontaal groeien? Het kan ook zijn dat er medewerkers zijn die niet in de toekomstvisie passen.

Het is in ieder geval van belang dat u uw medewerkers ruimte geeft voor ontwikkeling en initiatieven. Laat medewerkers meedenken, ook door uw toekomstplannen te delen. Vraag ze hun mening te geven en sta open voor ideeën. U doet er niet alleen uw voordeel mee, medewerkers merken dat hun mening ertoe doet waardoor ze zich betrokken en gewaardeerd voelen. Zo zijn ze letterlijk nog meer onderdeel van uw organisatie.

Ook behoefte aan een ander perspectief?

Schipper Personeel en Organisatie helpt u om de verbinding te maken tussen uw ambitie en uw huidige team. Dit begint niet alleen bij inzicht in uw toekomstvisie, maar ook in uw huidige organisatie. Via een stappenplan en met onze ervaring nemen wij u mee op reis. Samen met u stellen we een plan op waarin prioriteiten en acties zijn opgenomen, zodat u ook op uw toekomst bent voorbereid.

Contact
Wilt u ook aan de slag met strategische personeelsplanning of wilt weten wat dit voor uw bedrijf kan doen? Neem dan vrijblijvend telefonisch contact op met Ingrid van den Dries via 06 – 30 07 34 31.

Ingrid van den Dries

Ingrid van den Dries

0115 - 64 15 55

06 - 30 07 34 31